ΔΝΤ: Αναθεώρηση στόχων και όχι μέτρα για το πλεόνασμα του 2018​

ΔΝΤ: Αναθεώρηση στόχων και όχι μέτρα για το πλεόνασμα του 2018​

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα» διαμηνύει το ΔΝΤ, στο ενδεχόμενο απόκλισης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, πετώντας το γάντι προς την πλευρά της Ε.Ε. και του Βερολίνου.

Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκρίνισαν ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2,3 – 2,4 δισ. ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά εκτίμησης ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 ενώ η πρόβλεψη του μνημονίου και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων διαμορφώνουν το ύψους του στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ.

​Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, το ​ΔΝΤ επικαλείται παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ)​ αλλά​ την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

​Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι το Ταμείο επιφυλάσσεται να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα και η Ευρωζώνη θα βρεθούν ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. Ως προς τους Ευρωπαίους, ​ή θα βάλουν «φρένο» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ με κίνδυνο αυτό να αποχωρήσει, ή θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Το δεύτερο σενάριο​, μοιάζει αυτή τη στιγμή ως πιο πιθανό, καθώς ο νέος κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ θεωρεί προϋπόθεση την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να συμφωνήσουν. ​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή