Ο Σι «αποκαθήλωσε» δύο στρατηγούς

Ο Σι «αποκαθήλωσε» δύο στρατηγούς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με αποδέκτη τα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος, εξασφαλίζοντας την αποστρατεία του «ανερχόμενου αστέρα» του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, στρατηγού Φανγκ Φενκχούι. Εκτός από τον Φανγκ, ο πρόεδρος Σι «αποκαθήλωσε» και τον επικεφαλής των πολιτικών υπηρεσιών του στρατού, στρατηγό Ζανγκ Γιανγκ, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του Κ.Κ. Κίνας. Τα ονόματα των δύο στρατηγών είχαν εκλείψει από τα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ η ταυτότητα των διαδόχων τους ανακοινώθηκε χωρίς φανφάρες αυτή την εβδομάδα.

Η απομάκρυνση των δύο στρατηγών είναι η τελευταία πρωτοβουλία του προέδρου Σι με στόχο τον πλήρη έλεγχο του στρατεύματος. Η μεταρρύθμιση, την οποία επιδιώκει ο Σι, στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των όπλων και στην πάταξη των προσωπικών «φέουδων» που έχουν αναπτυχθεί στις τάξεις των ανώτατων αξιωματικών. Παρότι ο στρατηγός Φανγκ εθεωρείτο στενός συνεργάτης του προέδρου, τον οποίο συνόδευσε στη Φλόριντα τον περασμένο Απρίλιο, η κινεζική Δικαιοσύνη φέρεται να ερευνά την ανάμειξη του 66χρονου στρατηγού σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Σι, όμως, για τον εκσυγχρονισμό του στρατού αφορούν τη μεταβολή των αντιλήψεων. Θα χρειασθούν χρόνια ώστε οι νέοι διοικητές να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιπαλότητες και να μάθουν να συνεργάζονται σε συνθήκες πεδίου μάχης. «Μόνον ο Σι Τζινπίνγκ επέδειξε την αναγκαία πολιτική πυγμή για να τολμήσει τέτοια μεταρρύθμιση», λέει ο Τζέιμς Μαλβένον, ειδικός σε θέματα Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή