Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – BlackRock για την επένδυση στον Κηφισό

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – BlackRock για την επένδυση στον Κηφισό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία κυβέρνησης – BlackRock για την επένδυση ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens, επιφανείας 50.000 τ.μ., στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν. Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη επένδυση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει άμεσα θετική κατάληξη.

Για να συμβεί αυτό όμως, κατά τον ίδιο, απαιτείται η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας με τον επενδυτή, που θα δεσμεύει τον τελευταίο σε τρία σκέλη-αντισταθμιστικά οφέλη. Το ένα εξ αυτών θα είναι η καταβολή του κόστους απαλλοτρίωσης του χώρου υπέρ του Δημοσίου (υπολογίζεται σε 5 εκατ. ευρώ), το δεύτερο αφορά την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και το τρίτο την ανάδειξη του χώρου πρασίνου. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να κατοχυρωθούν 100%, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον ίδιο και στη συνέχεια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Τα παραπάνω δεδομένα όμως που βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά της κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επενδυτών. «Εχουμε ήδη προ πέντε μηνών συμφωνήσει να συμβάλουμε στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής μέσω ενός πλάνου που θα εκτείνεται σε τρεις επιμέρους δράσεις, που θα έχουν πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Αυτές ακριβώς οι πρωτοβουλίες περιγράφονται στο σχετικό μνημόνιο συναντίληψης μη δεσμευτικού χαρακτήρα που έχουμε υπογράψει με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ήδη από τον περασμένο Μάιο. Το να μας ζητείται να προχωρήσουμε σε απαλλοτριώσεις, που είναι κατεξοχήν αρμοδιότητα του Δημοσίου, είναι πρωτάκουστο», σημειώνει με έμφαση ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς, διευθύνων σύμβουλος της Artume, που ελέγχεται από το BlackRock Europe Property Fund III, το επενδυτικό κεφάλαιο του αμερικανικού ομίλου. Κατά τον ίδιο, μόνο οι συμβάσεις έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και τέτοιες δεν υπάρχουν για τη συγκεκριμένη επένδυση. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, η αισιοδοξία που εξέφρασε χθες ο κ. Σταθάκης δεν μοιάζει να είναι αιτιολογημένη και να συμβαδίζει με όσα αναφέρουν οι επενδυτές, οι οποίοι μοιάζουν έτοιμοι να τραβήξουν το σχοινί, ιδίως από τη στιγμή που δεν τους παρέχεται καμία απολύτως εγγύηση από την πλευρά της Πολιτείας για έκδοση των οικοδομικών αδειών χωρίς νέα εμπόδια και προσφυγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή