Μόνο στην Ελλάδα συνεχίζεται η πτώση τιμών κατοικίας

Μόνο στην Ελλάδα συνεχίζεται η πτώση τιμών κατοικίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας παραμένει η Ελλάδα, αναφορικά με την πορεία των τιμών, μετά και το δεύτερο φετινό τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, στο σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης καταγράφεται αύξηση τιμών, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,2% κατά το συγκεκριμένο διάστημα, και την Ιταλία, όπου οι αξίες μειώθηκαν οριακά κατά 0,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προσεγγίζει πλέον το 43%, ενώ στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα ξεπερνά το 44% και στη Θεσσαλονίκη το 46,5%.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις διαμερισμάτων, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας και σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, όπως για παράδειγμα σε αρκετές υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ή σε επιλεγμένα σημεία των βορείων προαστίων, οι τιμές έχουν καταγράψει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες που ανέρχονται έως και 60%-70%, ανάλογα με το ακίνητο.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε πρόσφατα σε σχετική ανάλυσή του ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής) και σύμβουλος της εταιρείας Solum Property Solutions, σε υποβαθμισμένες περιοχές για ακίνητα μεγάλης ηλικίας, έχουν γίνει πράξεις σε τιμές της τάξεως των 350 ευρώ/τ.μ. ή και ακόμα λιγότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αγορά κατοικίας αδυνατεί να σταθεροποιηθεί συνεχίζοντας την πτώση για ένατο διαδοχικό έτος. Ειδικότερα, η ετήσια μεταβολή των αξιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 1,7%, ενώ ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών επιβραδύνθηκε σε 1,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ανάλογη πορεία αποκλιμάκωσης του ρυθμού μείωσης των τιμών των κατοικιών είχε καταγραφεί και πέρυσι, ωστόσο η εικόνα επιδεινώθηκε εκ νέου στις αρχές του τρέχοντος έτους, λόγω της ανασφάλειας που επικράτησε στην οικονομία, ένεκα της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, αν το σκηνικό αυτό επαναληφθεί και τους προσεχείς μήνες (παρότι υπάρχουν και πάλι οι σχετικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου), δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η ίδια τάση, δηλαδή να ενισχυθεί και πάλι η πτωτική τροχιά των τιμών των κατοικιών. Μάλιστα, στην παρούσα φάση, αστάθμητος και εν δυνάμει αρνητικός παράγων είναι η επικείμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Στην Αθήνα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η πτώση άγγιξε το 1,2% και στη Θεσσαλονίκη το 1,3%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 1,7%.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ρυθμός της πτώσης έχει υποχωρήσει αισθητά έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν οι τιμές υποχωρούσαν κατά 1,6% στην Αθήνα, κατά 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα της αγοράς κατοικίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, με την εξαίρεση της Ιταλίας, όπου πάντως η πτώση σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν οριακή, καθώς δεν ξεπέρασε το 0,2%. Στην Ε.Ε. οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ στην περιοχή της Ευρωζώνης οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3,8% την ίδια περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή