Μαίνονται οι φωτιές στην Καλιφόρνια

Μαίνονται οι φωτιές στην Καλιφόρνια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. O βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Τσαρλς Ρίπι, ηλικίας 100 ετών και η 98χρονη σύζυγός του Σάρα είχαν πρόσφατα γιορτάσει την 75η επέτειο γάμου τους. Χθες, ο γιος τους εντόπισε τις σορούς τους στο σπίτι τους, που είχε τυλιχθεί στις φλόγες μίας από τις 22 πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια. Οι συγγενείς εκατοντάδων άλλων αγνοουμένων δεν είχαν καν τη δυνατότητα αυτή, παραμένοντας βυθισμένοι στην πιο βασανιστική αβεβαιότητα, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται και η επικοινωνία είναι δύσκολη.

Ως χθες το βράδυ, είχαν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 17 ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των σπιτιών που είχαν παραδοθεί στις φλόγες είχε ανέλθει στα 3.500. Οι ισχυροί άνεμοι, που προξένησαν πραγματική «έκρηξη» των πύρινων μετώπων στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, είχαν κοπάσει, αλλά πολλά από τα μέτωπα παρέμεναν εκτός ελέγχου, με το δελτίο καιρού να προβλέπει νέα ενίσχυση των ανέμων από σήμερα.

Περίπου 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες και τους αγρούς τους, συχνά χωρίς καν να έχουν ειδοποιηθεί από το σύστημα συναγερμού πυροπροστασίας, το οποίο δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν γιατί οι φλόγες είχαν προξενήσει ζημιές σε δεκάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. «Πιστεύαμε ότι το σύστημα προειδοποίησης θα μας έδινε χρόνο», είπε η 77χρονη Μορίν Γκρίνελ, της οποίας το σπίτι βρισκόταν κοντά στους διάσημους αμπελώνες της Νάπα. «Αλλά αυτό που έγινε ήταν ότι απλώς μύρισα καπνό, κοίταξα από το παράθυρο και είδα φλόγες». Μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο με τον 89χρονο σύζυγό της, την 19χρονη εγγονή της και τον σκύλο τους, το σπίτι είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ ο δρόμος προς τη σωτηρία ήταν γεμάτος καπνούς και φλόγες και από τις δύο πλευρές.

Τεράστια καταστροφή

«Η καταστροφή είναι τεράστια», είπε ο σερίφης της κομητείας Σονόμα, Ρόμπερτ Τζορντάνο. «Δεν μπορούμε καν να προσπελάσουμε κάποιες περιοχές». Ο Τζορντάνο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων ανέβηκε σε 600 από 200 αλλά οι περισσότεροι είναι πιθανότατα καλά στην υγεία τους, απλώς έχουν χαθεί από τους συγγενείς τους στο χάος των εκκενώσεων.

Οι πυρκαγιές στη Βόρεια Καλιφόρνια έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τις τρομακτικές πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον. Ενας ιδιαίτερα υγρός χειμώνας, που βοήθησε τη βλάστηση να «θεριέψει», έδωσε τη θέση του σε ένα εξαιρετικά ξηρό καλοκαίρι. Οταν έφθασαν οι άνεμοι του φθινοπώρου, το σκηνικό ήταν στημένο για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ έχουν καεί 8,5 εκατομμύρια εκτάρια. Ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας ήταν 6 εκατομμύρια εκτάρια ετησίως. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασίας, πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προχωρεί στην κατάργηση όλων των νομικών εργαλείων που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρύπων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή