Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σικάγο

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σικάγο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο είναι πάντα εξαιρετικά σημαντική. Ωστόσο, Αμερική δεν είναι μόνον η Ουάσιγκτον όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές μεγαλουπόλεις όπως το Σικάγο, το οποίο σωστά επέλεξε να επισκεφθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η πολυάριθμη ελληνοαμερικανική κοινότητα, για την οποία τόσα λέγονται, και η οποία υπό σωστές προϋποθέσεις θα μπορούσε να βοηθά σημαντικά, βρίσκεται και σε άλλες πόλεις. Υπάρχουν το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, η Βοστώνη και η Φιλαδέλφεια, πολλές πόλεις στη Φλόριντα, και τόσα άλλα μέρη. Οι περισσότερες περιοχές είναι πολιτικά σημαντικές.

Στο Σικάγο εδρεύει το ιδιαίτερα αποτελεσματικό Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) που έχει προσβάσεις στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία και διοργάνωσε εκδηλώσεις και συναντήσεις για τον πρωθυπουργό. Κατά την παραμονή του στην πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας με τον γερουσιαστή Ντέρμπιν, σε δείπνο στο οποίο θα συμμετέχουν αρκετοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και θα μιλήσει στο Συμβούλιο του Σικάγο, το οποίο πρόσφατα δημοσίευσε έκθεση για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία συνυπέγραψε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης.

Η σχετική άγνοια γύρω από τη λειτουργία του συστήματος εξουσίας των ΗΠΑ, έχει ως αποτέλεσμα οι Ελληνες πολιτικοί συχνά να μην κατανοούν, και κατ’ επέκταση να μην αποδίδουν τη σημασία που τους πρέπει στα μέλη του Κογκρέσου. Σε αντίθεση με τα κοινοβουλευτικά συστήματα της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή έχουν τεράστια ισχύ και πλήρη αυτονομία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα είναι χρήσιμη, θα έλεγα απαραίτητη, η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με νομοθέτες που επηρεάζουν καθοριστικά τη λήψη αποφάσεων, τόσο στο οικονομικό και εμπορικό σκέλος όσο και στο γεωπολιτικό.

Στο Σικάγο ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με πολλούς επιχειρηματίες. Και όπως μου έλεγε σημαντικός Αμερικανός αξιωματούχος, μπορεί η Νέα Υόρκη να είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο του κόσμου –και σωστά την επισκέπτονται συχνά πρωθυπουργοί και υπουργοί– αλλά σε πόλεις όπως το Σικάγο υπάρχουν μεγάλες εταιρείες, όπως και ισχυροί Ελληνοαμερικανοί, που αν ενδιαφερθούν και αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, και είναι καλό να τους μιλά η Ελλάδα στο ανώτατο επίπεδο.

Τέλος και πέρα από τις παραπάνω, μάλλον αυτονόητες, παραμέτρους της παρουσίας του κ. Τσίπρα στο Σικάγο, υπάρχει και μια βαθύτερη διάσταση που την επαναλαμβάνουν όλοι, αλλά λίγοι δείχνουν με τις πράξεις τους να την εννοούν. Η επαφή με την ομογένεια, ιδιαίτερα της υπερδύναμης, έπρεπε να αποτελεί μέρος των δράσεων του εκάστοτε πρωθυπουργού. Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που αγαπούν τη γενέτειρά τους, ίσως περισσότερο και από τους ίδιους τους διαμένοντες στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά προσωπική διαπίστωση ύστερα από δεκαετίες διαβίωσης στη Βοστώνη, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Υπό αυτή τη σκοπιά, η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο είναι πολιτικά και οικονομικά μια σωστή κίνηση και εκπέμπει ένα δυνατό μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή