Επιλογή… μικροπολιτικής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Την ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης» την έχετε δει φαντάζομαι. Αφηγείται τη ζωή του Βρετανού μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ – εφευρέτη του πρώτου υπολογιστή, ο οποίος κατάφερε να «διαβάσει» τη συσκευή κρυπτογράφησης «Enigma» των ναζί, επισπεύδοντας τη νίκη των συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας όχι μόνο δεν παρασημοφορήθηκε, αλλά υποχρεώθηκε από τα βρετανικά δικαστήρια σε ορμονοθεραπεία για να «διορθώσει» την ομοφυλοφιλία του η οποία εθεωρείτο τότε (και ώς τα μέσα της δεκαετίας του ’60) σεξουαλική διαστροφή και ποινικό αδίκημα. Για σκεφτείτε: ο ήρωας του πολέμου που έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές με την επιστημονική του δεινότητα, αντί να δοξάζεται, στιγματίστηκε και υποχρεώθηκε σε έναν απίστευτο εξευτελισμό που τον οδήγησε στην αυτοκτονία σε ηλικία 42 ετών. Δίπλα στο νεκρό σώμα του βρέθηκε μάλιστα ένα εμποτισμένο με κυάνιο δαγκωμένο μήλο – που σύμφωνα με τον θρύλο επελέγη από τον Στιβ Τζομπς ως σήμα της Apple προς τιμήν του Τούρινγκ. 

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειοψηφιών –ιδιαίτερα όταν αφορά ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού– αποτελεί διαχρονικά μεγάλο βραχνά για τους πολιτικούς. Κυρίως όσους έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία και θέλουν να χαϊδεύουν τ’ αυτιά των πουριτανών και συνήθως ανενημέρωτων ψηφοφόρων.

Στη συζήτηση στη Βουλή για την επιλογή φύλου ακούστηκαν απίθανες κοινοτοπίες, ακόμη και κραυγές άγνοιας, προκατάληψης και χυδαιότητας για ένα ζήτημα που δεν αφορά την πλειονότητα των πολιτών, είναι όμως θέμα ζωής ή θανάτου για μερικές εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Το χειρότερο, ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα αποτέλεσε την ευκαιρία για φτηνούς «δεκάρικους», πολιτικάντικες ντρίπλες και σωρεία ψεμάτων.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε –για να δείξει ότι οι Συριζανέλ έχουν προοδευτικό πρόσημο– να υποστηρίξει ψευδώς ότι ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος, που απουσίαζε από την ψηφοφορία δίνοντας γραμμή για «Οχι», έχει δήθεν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Στην πραγματικότητα δεν έχει καν ψηφίσει τον νόμο περί ιθαγένειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει ψηφίσει –κόντρα στην Κ.Ο. του κόμματός του–το σύμφωνο συμβίωσης, προσπάθησε, για να αποφύγει τον διχασμό τής Ν.Δ., να χτίσει ένα μετέωρο επιχείρημα για 15χρονους που μιλούν με…εξωγήινους για την αλλαγή φύλου!

Η κ. Γεννηματά (που απουσίαζε και στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης) προτίμησε και πάλι να είναι απούσα, με τη ΔΗΣΥ να επιλέγει το αμήχανο «παρών» και τους περισσότερους βουλευτές να μην εμφανίζονται καν στη ψηφοφορία.

Πλην του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού, που είχαν ξεκάθαρη άποψη –υπέρ του «Ναι»– οι υπόλοιποι προτίμησαν τη μικροπολιτική ή το γνωστό «στρίβειν διά του αρραβώνος».

Η Βασίλισσα της Αγγλίας αναγκάστηκε πρόσφατα να αποκαταστήσει τη μνήμη του Τούρινγκ. Οι πολιτικοί μας, αντιθέτως, αρνούνται να ξεφύγουν από τις μικροπολιτικές αγκυλώσεις τους και να πετάξουν τα «βαρίδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή