Brexit: Προειδοποιήσεις Μπαρνιέ για «ανησυχητικό αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις

Brexit: Προειδοποιήσεις Μπαρνιέ για «ανησυχητικό αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι δεν έχουμε κάνει ακόμα «σημαντικά βήματα προς τα εμπρός», παρά το «εποικοδομητικό» κλίμα που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων χαρακτηρίστηκε ωστόσο από «εποικοδομητικές» συνομιλίες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης πολιτικής βούλησης, μπορεί να υπάρξει πρόοδος τους προσεχείς δύο μήνες.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είπε χαρακτηριστικά προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης, οι οποίοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες, πως δεν υπήρξε «ουσιαστική πρόοοδος» στις συνομιλίες, ώστε αυτές να περάσουν σε νέα πεδία, όπως οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά το διαζύγιο. 

Η συνάντηση Κορυφής θα λάβει χώρα στις 19-20 Οκτωβρίου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα διερύνουν τις συνομιλίες για το διαζύγιο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΕ, η διεύρυνση στις διαπραγματεύσεις μπορεί να λάβει χώρα μόνο όταν υπάρξει συμφωνία για τις οικονομικές παραμέτρους του διαζυγίου, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και το συνοριακό καθεστώς Ιρλανδίας-Βόρειεας Ιρλανδίας. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ζήτημα των οικονομικών παραμέτρων, ο Μπαρνιέ έκανε λόγο για «ανησυχητικό αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις. «Σε αυτό το θέμα βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ. 

Σε άλλο μήκος κύματος ο Ντέιβις 

Σε τελείως άλλη κατεύθυνση από τον συνομιλητή του, ο Bρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου απευθείας προς τους ηγέτες των 27, ζητώντας «να αναγνωρίσουν την πρόοδο» των διαπραγματεύσεων, ώστε να γίνει δυνατή η μετάβαση στην επόμενη φάση των συνομιλιών, που θα διαμορφώσουν την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται προς την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί και θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή