Βρετανία: Την απαγόρευση της κυκλοφορίας βενζινοκίνητων οχημάτων προωθούν οι αρχές της Οξφόρδης

Βρετανία: Την απαγόρευση της κυκλοφορίας βενζινοκίνητων οχημάτων προωθούν οι αρχές της Οξφόρδης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο κέντρο της Οξφόρδης, αποκάλυψαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης, στο πλαίσιο των ριζοσπαστικών προτάσεων που έχουν διατυπωθεί στη Βρετανία για τη μείωση της ρύπανσης.

Ενώ το Λονδίνο καθιερώνει μια «ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών», επιβάλλοντας στα περισσότερα οχήματα με μεγάλη κατανάλωση καυσίμων να πληρώνουν καθημερινά ένα χρηματικό ποσό, για να εισέρχονται στο κέντρο της πόλης, αρχής γενομένης το 2020, η «Ζώνη Μηδενικών Εκπομπών» της Οξφόρδης θα απαγορεύσει ολοκληρωτικά την είσοδο αυτοκινήτων που εκπέμπουν καυσαέρια σε ορισμένους δρόμους της πόλης. 

«Όλοι εμείς που οδηγούμε ή χρησιμοποιούμε βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα στην Οξφόρδη, συμβάλλουμε στον τοξικό αέρα της πόλης», δήλωσε ο Τζον Τάνερ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί — από την εθνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές μέχρι τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους — για να βάλουμε τέλος σ' αυτή την επείγουσα κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε. 

Η Οξφόρδη θα εισαγάγει επίσης μειωμένες τιμές στάθμευσης για τα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλεκτρικά ταξί.

Στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής των σχεδίων της, το οποίο θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2020, τα ταξί, τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα ελαφρά εμπορικά οχήματα και τα λεωφορεία που δεν είναι μηδενικών εκπομπών, θα απαγορευθούν από έξι δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Η ζώνη αυτή σταδιακά θα διευρυνθεί για να περιλάβει περισσότερους δρόμους, καθώς και άλλους τύπους οχημάτων μέχρι το 2035, οπότε όλα τα οχήματα που εκπέμπουν καυσαέρια, των φορτηγών περιλαμβανομένων, θα απαγορευθούν από το κέντρο.

Τα οριστικά σχέδια θα εκπονηθούν από τις τοπικές αρχές αφού ολοκληρωθεί μια διαβούλευση, στις 26 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή