Οι σιωπηρές πλειοψηφίες της καινοτομίας

Οι σιωπηρές πλειοψηφίες της καινοτομίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δίκτυο Globlelics (Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems) είναι μια μεγάλη ακαδημαϊκή κοινότητα οικουμενικού χαρακτήρα, εκτεταμένη γεωγραφικά και διεπιστημονικά: 3.000 ερευνητές έχουν συμμετάσχει στα ετήσια συνέδριά του, ενώ η ιστοσελίδα του μετράει περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες. 

Η κεντρική φιλοσοφία του Globelics βασίζεται στις ιδέες των θεμελιωτών των Σπουδών της Καινοτομίας, του Κρις Φρίμαν και του Ρίτσαρντ Νέλσον. «Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι “κάποιες” σκόρπιες ανακαλύψεις (…). Η τεχνολογία, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο μας». 

Με αυτόν τον κεντρικό κορμό η κουλτούρα του Globelics πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Η αναζήτησή μας δεν τελειώνει στην εκπόνηση ενός καλού ποιοτικά επιστημονικού ή γνωσιακού αποτελέσματος. Eνδιαφέρει κυρίως η μετεξέλιξη της γνώσης σε χρήση. Αυτό σημαίνει για μας “καινοτομία”», είπε ο συνιδρυτής Μπενγκτ-Όκε Λούντβαλ και πρόσθεσε πως «δεν αναζητούμε απλώς μια “νέα ιδέα”. Αναζητούμε πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή, σε χρήση, τη νέα ιδέα στο πεδίο της κοινωνίας, της γεωργίας, της ανάπτυξης καλύτερων ενεργειακών συστημάτων, καλύτερων συστημάτων μεταφορών, καλύτερων συστημάτων υγείας κ.λπ.».

Το Globelics λοιπόν γεννήθηκε όταν ωρίμασαν οι συζητήσεις του Φρίμαν, του Νέλσον, του Σούτε, του Λούντβαλ, του Κασιολάτο, του Μάτσι και του Γκου – το 2002, στη Δανία. Στα χρόνια της ενηλικίωσής του, το 2017, η Γραμματεία του Οργανισμού μετακόμισε στη Βραζιλία. Την εβδομάδα που μας πέρασε (από 11 έως 13 Οκτωβρίου) το μεγάλο φετινό συνέδριο του Globlelics πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», και έλαβαν μέρος όσοι παγκοσμίως θεωρούνται πρωτοπόροι στον χώρο των οικονομικών και ευρύτερα των σπουδών της καινοτομίας. Σημειώστε ότι είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια του δικτύου που ένα συνέδριό του λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Το θέμα του 15ου Συνεδρίου του Globelics ήταν τα οικονομικά της καινοτομίας. Μια ματιά στους αριθμούς αποκαλύπτει το μέγεθος της αθηναϊκής διοργάνωσης: 400 σύνεδροι (πανεπιστημιακοί/ερευνητές, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και start-ups, εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών) από τις πέντε ηπείρους, 120 εθελοντές, 7 κεντρικές ομιλίες, 200 επιστημονικές εργασίες, 19 επιστημονικές ανακοινώσεις, 10 ειδικές θεματικές συζητήσεις, παρουσίαση 14 σχετικών επιστημονικών βιβλίων και 2 παράλληλα events (industry event και start-up event).

Οι εθελοντές

Τρεις μέρες πλήρους προγράμματος που εξελισσόταν παράλληλα σε 9 διαφορετικούς χώρους υποστηρίχθηκε από τους 120 εθελοντές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΜΠ κυρίως, αλλά και άλλων εννέα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) που παρακολούθησαν τρία διαδραστικά σεμινάρια και πρακτική εξάσκηση στον χώρο του συνεδρίου. Στη συνέχεια κατανεμήθηκαν σε πέντε περιοχές καθηκόντων: υποδοχή στο αεροδρόμιο, μετακίνηση, εγγραφή στον συνεδριακό χώρο, ενημέρωση και επικοινωνία. Οι εθελοντές έγιναν μέρος της «οικογένειας» του Globelics και με επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και γρήγορες αναπροσαρμογές, βοήθησαν στην επίλυση προβλημάτων.

Οργανωτής του συνεδρίου ήταν το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ο καθηγητής Γιάννης Καλογήρου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία της Γραμματείας του Globelics – το Ινστιτούτο Οικονομικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο Βραζιλίας (επικεφαλής καθηγητής José Cassiolato), του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (με υπεύθυνο για το συνέδριο τον κοσμήτορα καθηγητή Νεκτάριο Κοζύρη), με την υποστήριξη της SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Research and Innovation) και τέθηκε υπό την αιγίδα της Τραπέζης της Ελλάδος και του Δήμου Αθηναίων, ενώ έτυχε της υποστήριξης σημαντικών βιομηχανικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Το ελληνικό πανεπιστήμιο με όλη τη δυναμική του, πέρα από στερεότυπα, μύθους και ηχηρές μειοψηφίες που το συκοφαντούν κατ’ εξακολούθηση. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή