234 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στη Γαλλία

234 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στη Γαλλία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18η Οκτωβρίου, θα γίνει η τελευταία αναχώρηση προς τη Γαλλία για την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείου Ελλάδας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γαλλίας.

Πρόκειται για μια ομάδα 234 προσώπων, τη μεγαλύτερη αναχώρηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία με μία μόνο πτήση. Η ομάδα αποτελείται από 132 ενήλικες και 102 παιδιά. Οι περισσότεροι είναι οικογένειες (182). Οι οικογένειες αποτελούνται από 2 έως 9 πρόσωπα. Πρόκειται για 190 πολίτες της Συρίας, 11 Παλαιστίνιους, 27 Ιρακινούς, και 6 ανθρώπους που δηλώνουν απάτριδες.

Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει μετεγκαταστήσει 4.091 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σε σύνολο 20.471 προσώπων, που έχουν μετεγκατασταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή το 20% του συνόλου (σύμφωνα με τα στοιχεία έως 06/10). Το 80% των αιτούντων άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν στη Γαλλία είναι από τη Συρία, το 15% από το Ιράκ, το 2% από την Ερυθραία και το 2% από τη Παλαιστίνη.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Γαλλία συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων την οποία εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και «αποτελεί σημαντική ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών».

Η Γαλλία έχει εξάλλου ενισχύσει την επιτόπια δράση διαφόρων ΜΚΟ, που βοηθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τέλος, η Γαλλία υποστηρίζει προσπάθειες για την εκπαίδευση και την εκμάθηση γλωσσών για τα παιδιά των μεταναστών, μέσω των ελληνογαλλικών σχολείων, εκ των οποίων η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, αλλά και με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή