Γ. Στουρνάρας: Μεγαλύτερος κίνδυνος, η καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης

Γ. Στουρνάρας: Μεγαλύτερος κίνδυνος, η καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ξεχώρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εγχώρια οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε: «Ο σημαντικότερος και πιο άμεσος κίνδυνος είναι η τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε στην αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα καθυστερούσε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα δυσχέραινε την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά από εξωτερικούς κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση της τιμής του ευρώ, την πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και σε γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αν η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, τότε για το 2017 η ΤτΕ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 1,7% και επιτάχυνση σε 2,4% και 2,7% το 2018 και 2019, αντίστοιχα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι πλέον στη χώρα έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή πολιτική συναίνεσης υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στη Ζώνη του Ευρώ. «Στην πλειοψηφία τους τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα όχι μόνο είναι υπέρ του ευρώ αλλά και έχουν ψηφίσει στη Βουλή μέτρα, πολλές φορές με βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος, για να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ. Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα διαλύει, μια για πάντα, οποιαδήποτε μελλοντική αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας και αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ακολουθήσει μια θετική πορεία στο πλαίσιο μιας βαθύτερης και ολοκληρωμένης Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Με βάση αυτή την πολιτική συναίνεση, οι ελληνικές αρχές πρέπει σθεναρά να υλοποιήσουν και τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, να αξιοποιηθούν πλήρως οι βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και να τεθεί η οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης», τόνισε.

«Οι πολιτικές αυτές θα αντιμετωπίσουν τις τρεις ανισορροπίες που εξακολουθούν να υφίστανται –υψηλή ανεργία, υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων–, θα προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις και θα διευκολύνουν την ανακατανομή παραγωγικών πόρων προς εμπορεύσιμα και εξαγώγιμα αγαθά και υπηρεσίες». «Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή