Αβέβαιο το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας NAFTA

Αβέβαιο το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας NAFTA

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατή είναι η πιθανότητα κατάρρευσης της τριμερούς Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο ξεχωριστών διμερών συμφωνιών με τον Καναδά και το Μεξικό.

Με μια αμφίσημη δήλωση και ενόσω διεξάγονται οι συνομιλίες για την αναθεώρηση της NAFTA, ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για την πιθανότητα να συναφθούν επιμέρους ξεχωριστές συμφωνίες της Ουάσιγκτον με την Οτάβα και την Πόλη του Μεξικού. Παράλληλα, όμως, δεν απέκλεισε «ότι είναι εφικτή μια πολύ “δημιουργική” συμφωνία, η οποία θα αποβεί επωφελής και για τις τρεις χώρες».

Η δήλωση αυτή έγινε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος βρέθηκε εκεί για να στηρίξει τη NAFTA. «Εξακολουθώ να πιστεύω στη συγκεκριμένη συμφωνία, οπότε θα εργαστώ για να την προωθήσω και να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Καναδά», δήλωσε ο κ. Τριντό. «Γνωρίζουμε πολύ πόσο απρόβλεπτος είναι ο κ. Τραμπ, αλλά μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε μία καλή συμφωνία». Ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ιλντεφόνσο Γκουαχάρδο Βιγιαρεάλ, χαρακτήρισε «πολύ ισορροπημένα» τα σχόλια Τραμπ, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρεται για μια αμοιβαία ευνοϊκή συμφωνία.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες «με δηλητηριώδεις προτάσεις, όπως είναι απαιτήσεις για ευνοϊκότερη μεταχείριση της αμερικανικής πλευράς ειδικά όσον αφορά την παραγωγή αυτοκινήτων». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση Αμερικανών και Μεξικανών επιχειρηματιών και στελεχών που συμμετείχαν σε συνέδριο στην Πόλη του Μεξικού, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι είναι προτιμότερο να καταργηθεί η NAFTA, παρά να υπάρξει μια κακή αναθεωρημένη εκδοχή της. Σύμφωνα με ειδικούς στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν εμπόδια. Ενα από αυτά έχει να κάνει με τις επιθετικές απόπειρες των ΗΠΑ να αυξήσουν τις προδιαγραφές για το ποσοστό των εξαρτημάτων αυτοκινήτων που πρέπει να είναι αμερικανικής προέλευσης. Σήμερα, το ποσοστό φθάνει το 62,5% και η επιδίωξη είναι να ανέλθει στο 85%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το Mεξικό, επειδή θα πληγεί η δική του αυτοκινητοβιομηχανία. Εξίσου σθεναρές αντιδράσεις από Μεξικό και Καναδά προκαλούν και άλλες προτάσεις της Ουάσιγκτον, όπως η δυνατότητα να αναθεωρείται ανά πενταετία η NAFTA, η πρόβλεψη για επιπλέον προστατευτικά μέτρα των Αμερικανών εποχικών καλλιεργητών και η ριζική αναδιαμόρφωση του συστήματος επίλυσης διαφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή