Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν

Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η Αγκυρα προς την Ουάσιγκτον, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά από την αμοιβαία αναστολή χορήγησης βίζας, που πυροδοτήθηκε από τη σύλληψη υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας, Ρεξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά προς αναζήτηση διεξόδου. Η συνομιλία τους ήταν «εποικοδομητική», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk. Προσέθεσε δε ότι συμφωνήθηκε να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό διπλωματικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει προκύψει.

Στον ίδιο συμφιλιωτικό τόνο κινήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν. Οπως δήλωσε χθες, η Ουάσιγκτον ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να υπάρξουν κινήσεις προς επίλυση του προβλήματος, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Καλίν, «δεν είναι περίπλοκο και θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα σε μία ημέρα».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Τ. Ερντογάν υιοθετούσε πολύ διαφορετική γλώσσα. «Δεν είμαστε κράτος φυλάρχων. Είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας και οφείλεται να το αποδεχθείτε», δήλωσε χθες, απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Αν όχι, τότε λυπούμαστε, αλλά δεν σας έχουμε ανάγκη». Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την αμερικανική κυβέρνηση ότι αρνείται να προμηθεύσει με όπλα τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ «δίνει δωρεάν οπλικά συστήματα σε τρομοκράτες», εννοώντας τους Κούρδους της Συρίας που μάχονται το Ι.Κ. Τέλος, επέρριψε και πάλι όλη την ευθύνη για την πρόσφατη κρίση στον Τζον Μπας, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, και έκανε έκκληση στον πρόεδρο και στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να πάψουν να τον καλύπτουν, υποστηρίζοντας ότι «είναι κρίμα να θυσιαστεί ένας στρατηγικός εταίρος όπως η Τουρκία για χάρη ενός αυθάδους πρεσβευτή».

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, καλώντας την Αγκυρα να λάβει αυστηρά μέτρα. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές εξέδιδαν εντάλματα σύλληψης για 25 στρατιωτικούς από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και τη Β. Κύπρο, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή