Στήριξη «Τούρκων» Θράκης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ισχυρή υποστήριξη της Αγκυρας «στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης» έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποδεχόμενος τα μέλη της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Τα μέλη της Επιτροπής έγιναν δεκτά από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μέσω των κοινωνικών δικτύων επισήμανε ότι «επιβεβαιώσαμε την ισχυρή υποστήριξή μας στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Μέλη της Συμβουλευτικής είναι, μεταξύ άλλων, εκτός από τον εκλεγμένο μουφτή και οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, οι οποίοι συνεδρίασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο του κ. Γιλντιρίμ για να συζητήσουν για θέματα της μειονότητας που, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως θρησκευτική, δηλαδή μουσουλμανική. Από την Αθήνα, κατά τη συνήθη πρακτική, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου περί «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» δεν σχολιάστηκαν.

Προγραμματισμός

Δίχως απολύτως κανένα σχολιασμό, πέρασαν από την Αθήνα και οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο για προμήθεια του πρώτου πλωτού γεωτρύπανου από την Αγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Τούρκοι κινούνται με στόχο τον αρχικό προγραμματισμό τους για έναρξη γεωτρήσεων στις αρχές του 2018 και η TPAO (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας) αξιολογεί τις πιθανές λύσεις προμήθειας γεωτρύπανων. Η τελευταία από αυτές αφορά ένα πλωτό γεωτρύπανο το οποίο κατασκευάστηκε το 2011 και βρίσκεται στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή Kibrisgazetesi, αξιωματούχοι της ΤΡΑΟ αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια συμφωνία και το κατάλληλο πλοίο αναζητείται. Σημειώνεται ότι το κόστος έναρξης μιας τέτοιας γεώτρησης στην Ανατ. Μεσόγειο αναμένεται να στοιχίσει στην Τουρκία περί τα 200 εκατ. δολάρια. Οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο καταγράφηκαν μόλις λίγες ώρες έπειτα από τις σχετικές δηλώσεις του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Διατηρούμε πολλές ελπίδες από τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή. Θα αρχίσουμε να κάνουμε γεωτρήσεις σε τουρκικά και κυπριακά ύδατα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλμπαϊράκ. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρεται, βεβαίως, στις σεισμικές έρευνες που ήδη πραγματοποιεί το «Μπαρμπαρός» από τον περασμένο Ιούλιο ακόμη και εντός των χωρικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα, η τουρκική κινητικότητα παρακολουθείται σιωπηλά. Αναμένεται να φανεί αν οι πρώτες γεωτρήσεις που έχει ήδη προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα ή την Ανατ. Μεσόγειο. Στη δεύτερη περίπτωση, σε Λευκωσία και Αθήνα εκτιμάται ότι θα γίνει προσπάθεια δρομολόγησης των γεωτρήσεων σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία αμφισβητούνται από την Αγκυρα (1, 4, 6 και 7).

Σε διπλωματικό επίπεδο, όλη η προσοχή της Αθήνας είναι στραμμένη αφενός στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά και στη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Τουρκία, μία εβδομάδα αργότερα (24/10). Αρχικά, θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για τους κ. Κοτζιά και Τσαβούσογλου να συναντηθούν ξανά έπειτα από το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά. Πέρα από τα παραδοσιακά θέματα συζήτησης (Αιγαίο, Κυπριακό), για την Αθήνα η συγκυρία είναι μείζονος σημασίας, καθώς έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών, που ασκούν σοβαρότατες πιέσεις στα ήδη επιβαρυμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή