Απογοητευτική και φέτος η πορεία των μεταμοσχεύσεων

Απογοητευτική και φέτος η πορεία των μεταμοσχεύσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν και φέτος οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Η μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, που διαφαίνεται στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων για το 2017, δεν είναι ικανή να αλλάξει την απογοητευτική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας στον τομέα αυτό. Από τις αρχές του έτους έως και τις 11/10/2017 είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 153 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 151 που διενεργήθηκαν συνολικά το 2016. Από το σύνολο των μεταμοσχεύσεων που έγιναν φέτος, οι 106 ήταν από πτωματικούς δότες. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το 2017 στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 4,5 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες ανά εκατ. πληθυσμού. Η ελληνική πορεία των μεταμοσχεύσεων την τελευταία δεκαετία θυμίζει ακορντεόν σε πολύ χαμηλές νότες: από τους 8,9 δότες ανά εκατ. πληθυσμού το 2008 –επίδοση ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα– στους 4,1 το 2010, τους 7,2 το 2011 και τους μόλις 3,5 δότες ανά εκατ. πληθυσμού το 2015.

Και αυτό, όταν η λίστα αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα παραμένει μεγάλη. Αυτή τη στιγμή σε αναμονή για μεταμόσχευση βρίσκονται περίπου 1.400 ασθενείς και, συγκεκριμένα, 1.219 ασθενείς περιμένουν το κατάλληλο νεφρικό μόσχευμα, 158 ασθενείς ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς καρδιακό μόσχευμα.

Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, κατά το διάστημα 2012-2016 διενεργήθηκαν 862 αλλογενείς (από δότη) και 1.063 αυτόλογες (από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς). Ο χρόνος αναμονής για μια αλλογενή μεταμόσχευση κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες και η εύρεση ιστοσυμβατού δότη για αλλογενή μεταμόσχευση γίνεται μέσα από μια παγκόσμια «δεξαμενή» που αριθμεί περισσότερους από 15 εκατ. δότες. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τονίζουν την ανάγκη αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών και τη δωρεά αίματος ομφαλίου λώρου σε δημόσιες τράπεζες, καθώς και ενίσχυσης των μονάδων μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, με αύξηση των κλινών και ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό.

Eνημέρωση

Πάνω από όλα όμως, εστιάζουν στην ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εντέλει συμμετοχής του κοινωνικού συνόλου και των κοινωνικών φορέων στη δωρεά οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΠΑ διοργανώνει ειδική επιστημονική εκδήλωση την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30). Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Π. Σηφάκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν δεδομένα για τις μεταμοσχεύσεις και τη σημασία της δωρεάς οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων από τον καθηγητή, πρόεδρο του ΕΟΜ Ανδρ. Καραμπίνη, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ι. Μπολέτη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Π. Παναγιωτίδη, τον υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσ. «Ευαγγελισμός» Δ. Καρακάση, τον επιστημονικό υπεύθυνο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» Στ. Γραφάκο και τον καθηγητή-υπεύθυνο της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας στο «Αγία Σοφία» Αντ. Καττάμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή