Στο νέο ΕΣΠΑ ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου

Στο νέο ΕΣΠΑ ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη του οδικού τμήματος Πάτρας – Πύργου στο νέο ΕΣΠΑ αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ετσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων με τους προσωρινούς αναδόχους των επτά από τα οκτώ τμήματα στα οποία έχει «σαλαμοποιηθεί» το έργο. Ο όγδοος διαγωνισμός δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα, το έργο εντάσσεται με προϋπολογισμό 355,68 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Ο οδικός άξονας έχει μήκος 74,8 χλμ. και το έργο αφορά τη διαπλάτυνση και βελτίωση της υφιστάμενης εθνικής οδού σε μήκος 13 χλμ. και την κατασκευή 61,8 χλμ. σε νέα χάραξη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο εντάσσεται για 355 εκατ. ευρώ, έναντι σχεδόν μισού δισ. που εκτιμούνταν από τις υπηρεσίες ότι θα κοστίσει. Αιτία είναι προφανώς η «υπερφόρτωση» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που οδήγησε το υπουργείο να εντάξει το έργο σύμφωνα με τους νέους προϋπολογισμούς, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά τους επτά από τους οκτώ διαγωνισμούς (όλοι οι προσωρινοί ανάδοχοι έχουν προσφέρει εκπτώσεις από 50% και άνω):

• Στο τμήμα Σαγαίικα – Βάρδα (14,4 χλμ.) η κοινοπραξία Ξανθάκης-ΙΝΤΕΡΚΑΤ προσέφερε έκπτωση 49,91%.

• Στο τμήμα Βάρδα – Κυλλήνη (9 χλμ.) η κοινοπραξία «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών» επικράτησε με έκπτωση 50,39%.

• Στο τμήμα Κυλλήνη – Αμαλιάδα (10,9 χλμ.) η κοινοπραξία «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών» προσέφερε έκπτωση 57,45%.

• Στο τμήμα Αμαλιάδα – Δουναίικα (8,1 χλμ.) η κοινοπραξία «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών» προσέφερε έκπτωση 55,32%.

• Στο τμήμα Δουναίικα – Πύργος (8,1 χλμ.) η κοινοπραξία «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών» έδωσε έκπτωση 53,05%.

• Τέλος, στο τμήμα ΒΙΠΕ Πάτρας – Κάτω Αχαΐα (5,6 χλμ.) μειοδότησε η Εργοδυναμική Πατρών με έκπτωση 49,49%. Απομένει η δημοπράτηση του τμήματος ΒΙΠΕ Πάτρας – Μιντιλόγλι (7,6 χλμ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή