Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/10/17)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση τροφοδοσίας ELFE με φυσικό αέριο

Παρατείνεται η τροφοδοσία της ELFE με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ, μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση. Το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η λιπασματοβιομηχανία, μετά την απόφαση της ΔΕΠΑ την περασμένη Παρασκευή να διακόψει το αέριο, επανέφερε παλαιότερη διάταξη των δικαστηρίων της Καβάλας, που επέτρεψε την τροφοδοσία της εταιρείας με αέριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προπληρώνει με επιταγές της πελατείας της. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, η ΔΕΠΑ συνεχίζει την τροφοδοσία της εταιρείας τουλάχιστον έως και τις 25 Οκτωβρίου που έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει κατά της ELFE. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ELFE φέρεται διατεθειμένη να δίνει και ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ εβδομαδιαίως, όπως είχαν ζητήσει οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, έναντι του χρέους που σήμερα αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ.

Νομικές συμβουλές σε αδυνάμους με χρήματα από το ΕΣΠΑ

Με το ποσό των 100 ευρώ ανά υπόθεση θα αμείβονται οι δικηγόροι και οι λογιστές που θα παρέχουν νομικές, οικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα με χαμηλό εισόδημα. Η σχετική χρηματοδότηση για τις αμοιβές έχει εξασφαλισθεί από το ΕΣΠΑ. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας προβλέπεται η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον προδικαστικό συμβιβασμό, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, χωρίς να πληρώνουν τα νοικοκυριά αν έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.469 ευρώ.

Θωρακίζονται οι εισηγμένες απέναντι στους κακοπληρωτές

Επαθαν και έμαθαν πολλές εισηγμένες από τα φέσια που άφησαν κακοπληρωτές την περίοδο του 2015, λίγο πριν από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων (29 Ιουνίου 2015). Ηδη οι περισσότερες εταιρείες στις εξαμηνιαίες οικονομικές τους εκθέσεις τονίζουν ότι κανένας πελάτης τους δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του συνολικού όγκου πωλήσεων, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι αναφέρουν πως για κάθε νέο πελάτη πραγματοποιείται τραπεζικός και ασφαλιστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η φερεγγυότητά του.

Μειώθηκε ο δανεισμός των τραπεζών από τον ELA

Νέα μείωση του ELA σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη βελτίωση των συνθηκών στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) υποχώρησε στα 28,49 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από τα 30,9 δισ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες αλλά και της σημαντικής ενίσχυσης των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά. Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι η μείωση του ELA θα συνεχιστεί εφόσον διατηρηθεί θετικό το κλίμα.

Η Alpha Bank αξιοποιεί τo δανειακό χαρτοφυλάκιο

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχει αντλήσει η Alpha Bank μέσω της διατραπεζικής αγοράς, αξιοποιώντας μεγάλο μέρος του δανειακού της χαρτοφυλακίου, μέσω τιτλοποιήσεων δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων καθώς και ναυτιλιακών χορηγήσεων. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες χρησιμοποιούν εξυπηρετούμενα δάνεια ως εγγυήσεις είτε για έκδοση ομολόγων (όπως έκανε η Εθνική τις προηγούμενες ημέρες) είτε για τη διενέργεια συναλλαγών στη διατραπεζική. Η Alpha το τελευταίο διάστημα διέθεσε με επιτυχία σε επενδυτές δύο εκδόσεις στη διατραπεζική: τη μία με βάση επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και τη δεύτερη σε ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα της τράπεζας στις διεθνείς αγορές είναι αποτέλεσμα της γενικότερης σταθεροποίησης και της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα και εντάσσεται στο πλάνο της διοίκησης για την απεξάρτηση της τράπεζας από τη χρηματοδότηση μέσω ELA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή