Tο σεξουαλικό σκάνδαλο που ανοίγει… δρόμους

Tο σεξουαλικό σκάνδαλο που ανοίγει… δρόμους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ έχει περάσει μάλλον στα «ψιλά» –αυτές τις μέρες άλλωστε είχαμε τις δικές μας κοινωνικές διενέξεις–, στην Αμερική ωστόσο και στη Βρετανία αναδείχθηκε σε κορυφαίο θέμα: ο λόγος, για το σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έχει ξεσπάσει με πρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, έναν εκ των πιο ισχυρών ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Χθες ήταν η ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιός Λεά Σεϊντού εκείνη που προστέθηκε στον κατάλογο (πια) των γυναικών που έχουν καταγγείλει τον Ουάινσταϊν για κάποια μορφή παρενόχλησης, με υποθέσεις που πηγαίνουν ακόμα και δεκαετίες πίσω.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις αίθουσες η «Μάχη των φύλων», ταινία που χρησιμοποιεί μια αληθινή ιστορία των ’70s προκειμένου να θίξει το υπαρκτό και σήμερα ζήτημα της εργασιακής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στον κόσμο του Χόλιγουντ ωστόσο –και του θεάματος γενικότερα– το πρόβλημα των γυναικών δεν ήταν μόνο ότι αμείβονταν/αμείβονται πολύ λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα επί δεκαετίες αντιμετωπίζουν και τον ψυχολογικό-σεξουαλικό εκβιασμό των ισχυρών ανδρών (παραγωγών, σκηνοθετών, συμπρωταγωνιστών κ.ο.κ.), οι οποίοι χρησιμοποιούν τη θέση τους για να τις προσθέσουν στη «συλλογή» τους. Το γεγονός μάλιστα ότι κάποιος σαν τον Ουάινσταϊν φαίνεται να το έκανε συστηματικά επί δεκαετίες, χωρίς να αποκαλύπτεται, φανερώνει μεν τον τρόμο των γυναικών να τον κατηγορήσουν, καταδεικνύει ωστόσο και ότι παρόμοιες συμπεριφορές θεωρούνταν περίπου δεδομένες σε αυτό το επίπεδο.

Το καλό της υπόθεσης Ουάινσταϊν είναι πως, πλέον, όπως είναι φανερό κι από πολλές άλλες ενδείξεις, η βαθιά σεξιστική βιομηχανία του θεάματος βρίσκεται σε περίοδο στοιχειώδους μετάλλαξης· αργής ίσως, αλλά πάντως ήδη ορατής. Και το γεγονός πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πια υπό την ηγεσία ενός ανοικτά σεξιστή προέδρου συνηγορεί, προβλέψιμα, ακριβώς υπέρ αυτής της τάσης. Από την άλλη, όλος αυτός ο (κατά τα άλλα δίκαιος) «ζήλος» απειλεί να συμπαρασύρει μαζί του και πολύ πιο αθώα πράγματα, όπως το απλό φλερτ, ή και να βάλει στο στόχαστρο ανθρώπους που δεν το αξίζουν πραγματικά. Στη Γαλλία, όπως λέγεται, ετοιμάζονται να ποινικοποιήσουν το «καμάκι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή