Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας

15' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνιοι, Hμιμαραθώνιοι και λοιποί αγώνες αντοχής, σε πόλεις, νησιά και στη φύση, προωθούν τη μαζική άθληση και τονώνουν την τουριστική κίνηση off season.

Ραντεβού στο Καλλιμάρμαρο

Μόλις 37 ήταν οι δρομείς που το 1982 στάθηκαν στην εκκίνηση του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Στη φετινή, 35η διοργάνωση θα αγγίξουν τους 50.000…

Είναι Μάρτιος του 1982 και το μουσικό θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» αποσπά το βραβείο Όσκαρ, για να γίνει το soundtrack κάθε αθλητικού άθλου της εποχής. Τον ίδιο μήνα, στην Αθήνα η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κάνει μια απόπειρα αναβίωσης του παρηκμασμένου Μαραθωνίου της Αθήνας. Η ωρολογοποιία Citizen αναλαμβάνει τη χορηγία, ο ΣΕΓΑΣ τη διοργάνωση και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) βαφτίζει τον αγώνα «Χρυσό Μαραθώνιο», εντάσσοντάς τον στα λεγόμενα «Golden Events», στους αγώνες δηλαδή με χρηματικά βραβεία για τους νικητές. Στην εκκίνηση κατεβαίνουν μόλις 37 αθλητές, ενώ την ίδια χρονιά ο Μαραθώνιος της Βοστώνης έχει 7.647 συμμετοχές και του Βερολίνου 3.448.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ

Έναν χρόνο αργότερα, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με ανδρικό ιαπωνικό περιοδικό της εποχής, αναθέτουν στον Ιάπωνα συγγραφέα και ερασιτέχνη δρομέα Χαρούκι Μουρακάμι να τρέξει την κλασική διαδρομή και να γράψει την εμπειρία του στο περιοδικό. Εκείνος ενθουσιάζεται: «Ούτε πλήθη, ούτε κορδέλα στον τερματισμό, ούτε ζωηρές επευφημίες απ’ τον κόσμο κατά τη διαδρομή. Τίποτα απ’ αυτά. Αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού ήταν η κλασική διαδρομή. Τι παραπάνω μπορούσα να ζητήσω;». Οι υψηλές θερμοκρασίες του αθηναϊκού Ιουλίου τον προσγειώνουν στην… πραγματικότητα. «Να τρέχεις σαράντα δύο χιλιόμετρα µε τέτοια ζέστη είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, καθαρή τρέλα».

Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις δημοσιογραφικών αποστολών οι περισσότεροι ανταποκριτές τρέχουν κάποια χιλιόμετρα, ίσα ίσα για να φαίνονται ιδρωμένοι στις φωτογραφίες.

Ο Μουρακάμι θα κάνει ολόκληρη τη διαδρομή. Ο καυτός ήλιος, τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα σκοτωμένα ζώα επί της λεωφόρου Μαραθώνος μετέτρεψαν την προσπάθειά του σε μαρτύριο. «Κι εκείνη τη στιγμή αρχίζω πραγματικά να αναρωτιέμαι γιατί, μετά από ένα τόσο μεγάλο ταξίδι απ’ το Τόκιο μέχρι αυτή την όμορφη χώρα, πρέπει να τρέχω σ’ αυτόν τον καταθλιπτικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω; Συνολικά τρία σκυλιά και έντεκα γάτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα στη λεωφόρο Μαραθώνος. Τα μέτρησα όλα, κι αυτό µου έφερε κατάθλιψη. Τρέχω, τρέχω. Ο ήλιος βγαίνει ολόκληρος και µε απίστευτη ταχύτητα υψώνεται στον ουρανό. Πεθαίνω στη δίψα. ∆εν προλαβαίνω να ιδρώσω, αφού ο αέρας είναι τόσο ξηρός, που ο ιδρώτας αυτομάτως εξατμίζεται, αφήνοντας πίσω του ένα λευκό στρώμα από αλάτι». Όχι η καλύτερη διαφήμιση της Κλασικής Διαδρομής. Και, βέβαια, μόνο ο Μουρακάμι δεν έφταιγε.

Στο μεταξύ, στον υπόλοιπο πλανήτη το τρέξιμο από σπορ και χόμπι κάποιων παράξενων χίπηδων έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μαζικό κίνημα. Αλλά είναι ο προ-ολυμπιακός πυρετός, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, που βάζει στο μυαλό της ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ το οριστικό του lifting.

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-1

Πενήντα χιλιάδες δρομείς θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου. (Φωτογραφία: © EPA/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Ο Βασίλης Σεβαστής, πρόεδρος τότε και γενικός γραμματέας σήμερα του ΣΕΓΑΣ, εξηγεί τις βασικές παραμέτρους του εγχειρήματος. «Καθώς προετοιμαζόμασταν για τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε, κυρίως, τα οργανωτικά χαρακτηριστικά του αγώνα. Από το 2005 και μετά, βάλαμε στο επίκεντρο της αναβάθμισης τον ιστορικό συμβολισμό: την αφετηρία, την ιστορική διαδρομή, τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Όλο αυτό το πακέτο, η αυθεντικότητα δηλαδή του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, έγινε ο κράχτης μας στο εξωτερικό».

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Συνολικά 2 εκατ. δρομείς ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να λάβουν μέρος σε κάποιον από τους 700 Μαραθώνιους ή Ημιμαραθώνιους αγώνες που πραγματοποιούνται ετησίως σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Ωστόσο, η Αθήνα δεν έχει τη μαζική συμμετοχή που σημειώνεται στις διοργανώσεις άλλων πόλεων. Ο κ. Σεβαστής εξηγεί γιατί: «Η αυθεντική διαδρομή έχει ένα μειονέκτημα: είναι η δυσκολότερη λόγω των υψομετρικών διαφορών της. Έχει ανηφόρες και κατηφόρες που δυσκολεύουν τους δρομείς και δεν τους επιτρέπουν, όσο ταχείς κι αν είναι, να κάνουν τους χρόνους που θα έκαναν στο Βερολίνο, για παράδειγμα. Έτσι, οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου δεν θεωρούν την Αθήνα ελκυστικό προορισμό. Θα προτιμήσουν Μαραθωνίους που θα τους δώσουν χρόνους κοντά στις 2,5 ώρες και κάτω. Στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολο να κάνουν τέτοιες επιδόσεις, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά, με το δεδομένο ότι ένας μαραθωνοδρόμος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερους από 1-2 Μαραθωνίους τον χρόνο. Ταυτόχρονα εμείς όσα χρήματα συγκεντρώνουμε από τους χορηγούς και τις συμμετοχές, αντί να τα δίνουμε στα τεράστια πριμ που απαιτούν τα πολύ μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος, τα χρησιμοποιούμε για να διασφαλίσουμε παροχές και προϋποθέσεις ώστε η διοργάνωση να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα».

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-2

Κάθε χρόνο σημειώνεται νέο ρεκόρ συμμετοχής στη διαδρομή των 42 χλμ. αλλά και στις υπόλοιπες. (Φωτογραφία: © ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/SOOC)

Ωστόσο, στον χάρτη των μεγάλων Μαραθωνίων έχουν βάλει την Αθήνα οι ερασιτέχνες που αγαπούν τις μεγάλες αποστάσεις. «Αν το ερέθισμα του Αυθεντικού Μαραθωνίου φτάσει στα αυτιά των ανθρώπων που τρέχουν για τον τερματισμό και όχι για τη διάκριση, είναι βέβαιο πως θα θελήσουν έστω μία φορά στη ζωή τους να κατέβουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας», λέει ο κ. Σεβαστής, για να εξηγήσει πώς κάθε χρόνο σημειώνεται νέο ρεκόρ συμμετοχής τόσο στην αυθεντική διαδρομή των 42 χλμ. όσο και στις υπόλοιπες αποστάσεις των 10 χλμ. και 5 χλμ. Μάλιστα στα 5 χλμ., προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μεγάλη ζήτηση, δημιουργήθηκε και απογευματινή διαδρομή. Οι δύο διαδρομές των 10 χλμ. και 5 χλμ. φέτος έγιναν sold out από τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν οι εγγραφές, «κλείνοντας» στις 9.000 συμμετοχές σε κάθε αγώνισμα. Την ίδια στιγμή η Κλασική Διαδρομή είχε τουλάχιστον 18.500 δρομείς (μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το κείμενο δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία) από 86 χώρες του κόσμου (πρόκειται για τις χώρες διαμονής τους και όχι εθνικότητας, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος).

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ CITY BREAK

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός, παλιός μαραθωνοδρόμος, εξηγεί πως η Ένωση από τη δική της μεριά προσπαθεί να κάνει τον Νοέμβριο έναν μικρό… Ιούλιο. «Προσπαθούμε με διάφορες δράσεις να παρατείνουμε τη διαμονή των επισκεπτών στην Αθήνα. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος www.athensauthentic.com λειτουργεί για τρίτη χρονιά, με όλα τα marathon ξενοδοχεία να έχουν ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερο μενού τη βραδιά πριν από τον αγώνα, early breakfast, υπηρεσίες μασάζ, ξεναγήσεις και ειδικές τιμές. Απευθυνόμαστε κυρίως στους μαραθωνοδρόμους των 42 χλμ., που είναι και οι περισσότεροι από το εξωτερικό. Υπάρχει επιπλέον συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, από εστιατόρια μέχρι εμπορικά καταστήματα που έχουν αγκαλιάσει το γεγονός. Η συνεργασία επεκτείνεται στο αεροδρόμιο και σε πολλά μουσεία».

Θα γοητεύσει αυτούς τους ανθρώπους αρκετά η Αθήνα για να επιστρέψουν; «Θα σας απαντήσω εμπειρικά πως ναι», λέει ο κ. Βασιλικός. «Οι ξένοι έχουν την κουλτούρα των διακοπών off-season και αφού η Αθήνα τούς προσφέρει καλοκαιρία, μπορεί να γίνει δελεαστική. Επίσης, το να καταλήγει ένας Μαραθώνιος σε στάδιο, και μάλιστα στο Καλλιμάρμαρο, είναι κάτι το μοναδικό. Οι περισσότεροι Μαραθώνιοι στον κόσμο είναι κυκλικοί. Ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό είναι να αγκαλιάσουμε όλοι, και κυρίως οι Αθηναίοι, τον Μαραθώνιο και να δείξουμε πόσο σημαντικός είναι για την πόλη μας. Υπήρχαν εποχές που οι Αθηναίοι γκρίνιαζαν που έκλειναν οι δρόμοι για τον Μαραθώνιο. Αυτό ευτυχώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι σημαντικό να γίνουν κι άλλα. Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι ένας τελικός Champions League που θα γίνει μία φορά και θα επαναληφθεί μετά από 25 χρόνια. Είναι ένα ετήσιο ραντεβού και είναι αυτές οι διοργανώσεις που σε βάζουν στον χάρτη του αθλητικού τουρισμού».

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-3

Η επαρχία στην εκκίνηση

Μπορεί ο Μαραθώνιος της Αθήνας να έχει αναδειχθεί στο κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού της χώρας, όμως η τάση έφτασε και στην ελληνική επαρχία, όπου πράγματι ο κόσμος συνωστίζεται στη γραμμή της εκκίνησης. Οι συμμετέχοντες είναι κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι που ακολουθούν το παγκόσμιο ρεύμα του δρομικού κινήματος. «Σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να είναι κάποιος πολύ προσεκτικός όταν αναλαμβάνει τη διοργάνωση μεγάλων events», λέει ο Πάρις Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Είναι πρακτικά αδύνατο κάθε μικρή πόλη να κάνει από έναν Μαραθώνιο. Υπάρχουν όμως περιοχές που θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε εξειδικευμένες δραστηριότητες, οι οποίες σταδιακά θα αποκτήσουν διεθνή χαρακτήρα. Το προσπαθούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στην Πελοπόννησο. Όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι μπορεί να αναλάβει κάθε τόπος. Αν ένας προορισμός δεν διαθέτει τις υποδομές, δεν γίνεται να υποδεχθεί ξαφνικά χιλιάδες τουρίστες».

ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

. 50.000 δρομείς και 3.000 εθελοντές θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας στις 12/11, ημέρα του Κλασικού Μαραθωνίου.

. Σε 7.500 εκτιμάται ο αριθμός των ξένων συμμετεχόντων. Κατ’ ελάχιστον συνοδεύονται από ένα ακόμη άτομο. Η παραμονή τους στην Ελλάδα υπολογίζεται στις πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Για τη διαμονή και τη διατροφή τους, τη συμμετοχή στους αγώνες, επισκέψεις, ξεναγήσεις και αγορά αναμνηστικών ξοδεύουν περίπου 1.000-1.200 ευρώ έκαστος.

. 30 ευρώ στοιχίζει το βασικό επίπεδο εγγραφής σε όλες τις κατηγορίες αγώνων.

. Στην περσινή διοργάνωση οι ξένες χώρες με τις περισσότερες συμμετοχές δρομέων ήταν: Ηνωμένο Βασίλειο (1.068), ΗΠΑ (889), Γερμανία (679), Γαλλία (634), Ιταλία (627), Πολωνία (399), Ολλανδία (327), Ισπανία (296), Κίνα (219), Ελβετία (209).


Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-4

Φωτογραφία: @ Santorini Experience photo by Loukas Hapsis

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ «ΑΛΛΙΩΣ»

Το Santorini Experience, με την τρίτη κατά σειρά διοργάνωσή του, αποδεικνύει πως είναι ένα από τα σημαντικότερα events αθλητικού τουρισμού της χώρας.

Αν δεν χρειαζόσουν ζακέτα το βράδυ, θα ορκιζόσουν ότι στη Σαντορίνη είναι ακόμη Αύγουστος. Βγαίνοντας απ’ το πλοίο, έβλεπες δεκάδες πούλμαν να διασχίζουν τον φιδίσιο ανηφορικό δρόμο προς την ενδοχώρα. Δεν υπήρχε επισκέπτης που να μη σήκωνε το κινητό του για να αποτυπώσει το πανοραμικό πλάνο του ηφαιστείου και του ατελείωτου μπλε που απλωνόταν μπροστά του. Η Οία και τα Φηρά έσφυζαν από ζωή. Άλλωστε το ηλιοβασίλεμα έχει ακόμη ζεστά χρώματα και έχεις όλη τη μέρα –ακόμα και το μεσημέρι, που τους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν αποτρεπτικό λόγω ζέστης– να περπατήσεις κατά μήκος της καλντέρας και να ανακαλύψεις τα χωριά. Για εκείνους δε που πεζοπορούν ή τρέχουν, η εποχή είναι ιδανική.

Περισσότεροι από 1.500 αθλούμενοι από 40 χώρες του κόσμου βρέθηκαν στο νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με το Santorini Experience, την ετήσια αθλητική συνάντηση που έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με αγώνες κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης και δρόμου 5, 10 και 15 χλμ. Στη διαδρομή των 5 χλμ., μάλιστα, δόθηκε φέτος το όνομα του αείμνηστου ευεργέτη του νησιού, Αριστείδη Αλαφούζου. Βάθρα απονομής μεταλλίων δεν υπήρχαν. Εδώ βραβεύεται η συμμετοχή. Ποιος είναι άλλωστε κερδισμένος σε έναν αγώνα που γίνεται στη Σαντορίνη; Ο πιο γρήγορος; Ή ο τελευταίος που τερματίζει, παίρνοντας όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να απολαύσει το τοπίο σε κάθε σημείο της διαδρομής;

«Σταμάτησες καμιά φορά για να χαζέψεις τη θέα;» ρωτάω τον πρωταθλητή στίβου στα 400 μ. με εμπόδια Περικλή Ιακωβάκη, που μόλις έχει επιστρέψει απ’ τον αγώνα των 5 χλμ., όχι και πολύ λαχανιασμένος. «Τρεις φορές! Εδώ δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Τρέχεις και έχεις δίπλα σου το ηφαίστειο. Οι ορεινοί αγώνες όλο και πληθαίνουν, οι άνθρωποι βλέπουν το τρέξιμο ως ένα μέσο για να ανακαλύψουν τη φύση». Έτσι και ο υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος (Dean) Καρνάζης, ένας απ’ τους πιο επιδραστικούς αθλητές στον κόσμο, που βρέθηκε στο νησί για πρώτη φορά, έτρεξε –μεταξύ άλλων– στον παιδικό αγώνα του 1 χλμ. στο κλειστό γήπεδο των Φηρών, στο πλευρό των παιδιών που έφτασαν τελευταία στη γραμμή τερματισμού. Την επομένη, ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές, όπως η πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου, ο Αντώνης Φωκαΐδης, ο Δημήτρης Νέγρης κ.ά., βούτηξαν στα νερά της Σαντορίνης για να διασχίσουν 1,5 μίλι στην «αγκαλιά» της καλντέρας.

Η διοργάνωση, που γίνεται από τον Δήμο Θήρας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ) και τον όμιλο Active Media, έχει στόχο την επιμήκυνση της σεζόν και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. «Θέλουμε να αμβλύνουμε την πίεση των θερινών μηνών. Είναι η εποχή που μπορεί κανείς να δει την πραγματική ζωή στο νησί, γιατί κυλά σε άλλους ρυθμούς», λέει ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: τον χειμώνα του 2013-14 έμειναν ανοιχτά 35 καταλύματα, ενώ πέρυσι 141. Ο στόχος για σεζόν δωδεκάμηνης διάρκειας μάλλον δεν είναι μακριά.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΧΑΗ


Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-5

Ο Dean Καρνάζης συμμετείχε φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Navarino Challenge (13-15 Οκτωβρίου). (Φωτογραφία: © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ

Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Dean Καρνάζης ιδρώνει τη φανέλα για να δώσει ώθηση στον αθλητικό τουρισμό.

Οελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος (Dean) Καρνάζης δεν είναι ένας συνηθισμένος μαραθωνοδρόμος. Ούτε ένας ακόμη υπερμαραθωνοδρόμος. Έχει τρέξει για 350 συνεχόμενα μίλια, χωρίς ύπνο επί τρεις ολόκληρες νύχτες, σε ακραίες καιρικές συνθήκες – στους 50° C στην Κοιλάδα του Θανάτου ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα και στους -40° C στον Νότιο Πόλο. Το Time τον έχει χαρακτηρίσει «ένα από τα 100 πιο ισχυρά πρόσωπα στον κόσμο», ενώ σύμφωνα με το ανδρικό περιοδικό Men’s Fitness είναι ένας από τους ανθρώπους με την καλύτερη φυσική κατάσταση στον πλανήτη. Ο Dean Καρνάζης έχει ωθήσει το σώμα και το μυαλό του σε ασύλληπτα όρια και συνεχίζει. Το 2006 συμμετείχε σε 50 Μαραθωνίους, που πραγματοποιήθηκαν στις αντίστοιχες 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε διάστημα 50 ημερών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι Ολυμπιονίκες μαραθωνοδρόμοι δεν τρέχουν σε περισσότερους από τρεις Μαραθωνίους… τη χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα καταγωγής του (έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, η μητέρα του είναι από την Ικαρία και ο πατέρας του από την Αρκαδία) είναι εκείνη που παραμένει στην πρώτη θέση στην καρδιά του. «Είχα το προνόμιο να τρέξω και στις επτά ηπείρους του πλανήτη, από δύο φορές μάλιστα. Βρέθηκα σε κάποια από τα πιο απομακρυσμένα και εξωτικά μέρη της Γης, από την Παταγονία μέχρι την έρημο Γκόμπι. Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου μέρος για τρέξιμο. Δεν υπάρχει μέρος σαν την Ελλάδα για έναν δρομέα, και δεν το λέω επειδή είμαι Έλληνας», σημειώνει ο ίδιος ο Καρνάζης, που πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο «Santorini Experience» και στο «Navarino Challenge», που πραγματοποιήθηκαν στη Σαντορίνη και στη Μεσσηνία αντίστοιχα.

 Ο Καρνάζης συνηθίζει να λέει: «Τρέξε με την καρδιά σου. Τα πόδια μάς πηγαίνουν πιο κάτω, αλλά η καρδιά είναι εκείνη που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε». Τι του προσφέρει όμως το τρέξιμο πέρα από τα προφανή; «Με το τρέξιμο αναζωογονούμαι, πνευματικά και σωματικά. Είναι ο χρόνος που έχω μόνος μου στη φύση. Είναι το μέσο που χρησιμοποιώ για να απαγκιστρωθώ από την τρέλα της καθημερινότητας και στην ουσία να νιώσω ελεύθερος».

Η ιδέα να τρέχει κάποιος 24 ώρες χωρίς ξεκούραση και ύπνο ακούγεται ανθρωπίνως αδύνατη. Όχι για τον Dean Καρνάζη, που από όλες τις εξουθενωτικές κούρσες ξεχωρίζει το Σπάρταθλο, με σημείο εκκίνησης την Αθήνα και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τερματισμού την κοιλάδα του Ευρώτα και το άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της Σπάρτης. Ξεκινώντας από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνοντας σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμαξόδρομο, λιθόστρωτο και βουνίσια μονοπάτια, η διαδρομή μήκους 245,3 χιλιομέτρων, που αναβιώνει τον Φειδιππίδειο Άθλο, πρέπει να καλυφθεί σε λιγότερες από 36 συνεχόμενες ώρες και θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο. Οι απαιτήσεις του Σπάρταθλου, το οποίο θεωρεί «τον καλύτερο αγώνα δρόμου», περιγράφονται στο μπεστ-σέλερ βιβλίο του Dean Καρνάζη «The Road to Sparta».

Έχοντας τρέξει και στις επτά ηπείρους, στον Νότιο Πόλο και στη Σαχάρα, σε απομακρυσμένες περιοχές και εξωτικά μέρη, έχει δει μαγικές τοποθεσίες στις οποίες κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να σε μεταφέρει. Όχι πως όλα ήταν εύκολα. Στην Αφρική τον κυνήγησαν άγρια σκυλιά, στην Ανταρκτική υπέφερε από υποθερμία και στην Κοιλάδα του Θανάτου από αφυδάτωση. Τίποτα όμως δεν ήταν πιο τρομακτικό από την Ιταλίδα κυρία που του έφερε στο κεφάλι τις τσάντες με τα ψώνια της, όταν τον έπιασε να… ξαλαφρώνει στον θάμνο του σπιτιού της κατά τη διάρκεια μιας κούρσας. Είναι οι δρόμοι αντοχής και μια περιηγητική περιπέτεια; «Σαφώς. Όταν τρέχεις, γνωρίζεις σε βάθος έναν τόπο, μια χώρα. Διασχίζοντάς τη με τα πόδια, αποκτάς μια διαφορετική οπτική της, πιο αληθινή, πιο γνήσια. Πέρυσι αγωνίστηκα στα μονοπάτια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού. Όσα αντίκρισα ήταν μοναδικά. Υπάρχουν άνθρωποι που κανονίζουν τις διακοπές τους με αφορμή τη συμμετοχή τους σε Μαραθωνίους και Ημιμαραθωνίους. Ένας από τους στόχους μου είναι να προωθώ την Ελλάδα ως αθλητικό προορισμό. Η χώρα δεν χρειάζεται πιο πολλούς, έχει απλώς ανάγκη τους σωστούς τουρίστες, που θα εκτιμήσουν και θα σεβαστούν τον τόπο. Και ο αθλητικός τουρισμός είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε».

Ο ίδιος γιατί τρέχει; «Οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πως μια ζωή μέσα στις ανέσεις δεν είναι ολοκληρωμένη. Η ταλαιπωρία έχει τη… μαγεία της. Το να ξεπερνάς τον πόνο και τις αντιξοότητες είναι μια θριαμβευτική επιβράβευση. Εξάλλου, χωρίς πόλεμο δεν γνωρίζουμε αν είμαστε δειλοί ή ήρωες. Το τρέξιμο μας προσφέρει μια αρένα μάχης που δοκιμάζει την προσωπικότητά μας, μας αναγκάζει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Και όταν μπει στη ζωή σου, είναι σαν φωτιά…»


ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 

Oι σημαντικότεροι αγώνες που θα διεξαχθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Legion Run, Μαρκόπουλο Αττικής, 15/10

www.legionrun.com

 

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-6

Στη διαδρομή Legion Run τα εμπόδια και η λάσπη δοκιμάζουν τις αντοχές των συμμετεχόντων. (Φωτογραφία: © ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ/SOOC)

 

2ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Μεσολόγγι, 15/10

www.meshalfmarathon.gr

Ερμονίκεια 2017, Ρέθυμνο, 15/10

www.facebook.com/Ermonikia

1ος Αγώνας Δρόμου Γεώργιος Παπαβασιλείου, Νέα Φιλαδέλφεια, 15/10

www.aek.gr/runthelegend

2ος Αγώνας Δρόμου – Γύρος της Λίμνης Τσιβλού, 15/10

www.athinodoros.gr

1ο White Night Run 2017, Άργος, 21/10

www.facebook.com/argeiakos.mykhnaikos

2ο Κallithea Night Run, Καλλιθέα, 21/10

kallitheanightrun.gr

Cardio Run, Παλαιό Φάληρο Αττικής, 21/10

www.cardiorun.gr

2ος Αρσάκειος Δρόμος 2017, Διόνυσος, 22/10

www.arsakeiosdromos.gr

Αριστοτέλειος Δρόμος Αντοχής 2017, Νάουσα, 22/10

www.naoussa.gr

2ος Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας, Ηγουμενίτσα, 22/10

www.facebook.com/paraktios.igoumenitsas

31ος Βαρτζάκειος Δρόμος Υγείας 2017, Πειραιάς, 22/10

www.sdypir.gr

Peoplerun 3, Κτήμα Συγγρού, 22/10

www.peoplerun.gr

35ος Ημιμαραθώνιος Αχαΐας 2017,

Πάτρα, 22/10

www.achaiahalfmarathon.gr

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-7

Oι κυρίες του «Ladies Run» θα τρέξουν στον Αστέρα Βουλιαγμένης στις 22/10.

Ladies Run at the Beach 2017, Astir Beach, Βουλιαγμένη, 22/10

astir-beach.com/ladies-run

4ος Nυχτερινός Δρόμος του Νερού, Έδεσσα, 28/10

dromoikerasiou.blogspot.gr

Μετεωρίτικος Δρόμος, Μετέωρα, 29/10

skam.gr

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

14ος Τιτάνιος Δρόμος, Παλαμάς Καρδίτσας, 05/11

35ος Μαραθώνιος Αθηνών, Αθήνα, 12/11

www.athensauthenticmarathon.gr

35ος Αγώνας Δρόμου Υγείας Αθήνας

10 χλμ., Αθήνα, 26/11

www.athenshealthrun.gr

 

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-8

Οι δρομείς του «4ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου Δρόμου» θα δώσουν ραντεβού στην Ξάνθη στις 26/11

Παλαμήδειος Άθλος, Ναύπλιο, 26/11

nafpliocastlerun.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 

Αφιέρωμα: O τουρισμός έρχεται τρέχοντας-9

Ο ορεινός αγώνας «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα» θα πραγματοποιηθεί στον Παρνασσό τον Δεκέμβριο. (Φωτογραφία: © NASSOS TRIANTAFYLLOU PHOTOGRAPHY)

Στα χνάρια του Δευκαλίωνα,

Παρνασσός, 03/12

www.deucalionrace.gr

6ος Φιλίππειος Δρόμος, Βεργίνα-

Βέροια, 10/12

www.sdverias.gr

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

4ο Lycabettus Run 2018, Λόφος Λυκαβηττού, Αθήνα, 25/02

www.lycabettusrun.gr

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Μαραθώνιος Ναυπλίου, Ναύπλιο, 04/03

nafpliomarathon.gr

11ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος Καλαμπάκα-Τρίκαλα και αγώνας 5 χλμ., Τρίκαλα, 11/03

www.trikalahalfmarathon.org

Ημιμαραθώνιος Αθήνας, Αθήνα, 18/03

www.athinahalfmarathon.gr

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

13ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, Πέλλα, 01/04

www.atgm.gr

Μαραθώνιος Κρήτης, Χανιά, 15/04

crete-marathon.gr

Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος Αθήνας, Παλαιό Φάληρο Αττικής, 22/04

www.poseidon-athenshalfmarathon.com

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Zagori Mountain Running,

Ζαγοροχώρια, 21/06

zagorirace.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή