Το ελληνικό σινεμά στο Σαν Φρανσίσκο

Το ελληνικό σινεμά στο Σαν Φρανσίσκο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παλιότερο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αμερική διεξάγεται με επιτυχία εδώ και 12 χρόνια και φέτος ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο 15 Οκτωβρίου για να διαρκέσει ως τo Σάββατο 22 του ίδιου μηνός. Η φετινή διοργάνωση θα παρουσιάσει 27 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, από σκηνοθέτες ελληνικής και κυπριακής καταγωγής από όλο τον κόσμο.

Κάθε βράδυ, για μια ολόκληρη εβδομάδα θα προβάλλονται από δύο ταινίες μικρού μήκους, ακολουθούμενες από μια ταινία μεγάλου μήκους από Ελληνες και Κύπριους κινηματογραφιστές στο Delancey Street Screening Room (600 Embarcadero Street, Σαν Φρανσίσκο), ενώ όλες οι ταινίες θα έχουν αγγλικούς υπότιτλους.

Τα highlights της φετινής διοργάνωσης συμπεριλαμβάνουν την Πλατεία Αμερικής που θα ανοίξει το Φεστιβάλ το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη και τον Γιο της Σοφίας που θα κλείσει το Φεστιβάλ την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, παρουσία της σκηνοθέτιδας Ελίνας Ψύκου. Επιπλέον, θέλοντας να τιμήσουν τον θρυλικό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο που απεβίωσε το 2017, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αποφάσισαν να αφιερώσουν μια βραδιά στο έργο του και να προβάλουν την κλασσική ασπρόμαυρη ταινία του 1956, Ο Δράκος.

Οι μεγάλου μήκους ταινίες που έχουν εξασφαλίσει την προβολή τους στο φεστιβάλ είναι οι εξής: το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη (δεν έχει προβληθεί ακόμη στη χώρα μας), το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, η «Τετάρτη 4.45» του Αλέξη Αλεξίου, ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, η «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη και το «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη (επίσης δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα).

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης θα συντονίζει κάθε βράδυ τις συζητήσεις με τους καλεσμένους του Φεστιβάλ. Εκτός από τον Γιάννη Σακαρίδη και την Ελίνα Ψύκου, θα παρευρεθούν στο Σαν Φρανσίσκο για να παρουσιάσουν τα έργα τους οι:  Ιωάννα Μπολομύτη – παραγωγός – Η Ρόζα της Σμύρνης, Σωτήρης Τσαφούλιας – σκηνοθέτης – Έτερος Εγώ, Κίκα Γεωργίου – ηθοποιός – Το Αγόρι πάνω στη Γέφυρα.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο επιχορηγείται από το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών του Σαν Φρανσίσκο και όλες οι εισπράξεις του στηρίζουν τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών και της Έδρας Νίκος Καζαντζάκης στο San Francisco State University.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή