EE για πυρηνικά του Ιραν: Δεν μπορούμε να διαλύσουμε τη συμφωνία – Κρεμλίνο: Ανησυχητική η στάση Τραμπ

EE για πυρηνικά του Ιραν: Δεν μπορούμε να διαλύσουμε τη συμφωνία – Κρεμλίνο: Ανησυχητική η στάση Τραμπ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμήνυσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην την επικυρώσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί», είπε η Μογκερίνι, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη… Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ.

Όσον αφορά τις συνέπειες στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «ρήξης», εξαιτίας της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες επωφελούνται οικονομικά από τη χαλάρωση των κυρώσεων. Ενδεικτικά, Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προσωπικά παροτρύνει τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει στην επιβεβαιώση της εφαρμογής της συμφωνίας για χάρη της ενότητα της διατλαντικής συμμαχίας.

Δεσμευμένες στη συμφωνία παραμένουν Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία

Ειδικότερα, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να μην λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως είναι η εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Οι ηγέτες των τριών χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA (σ.σ. το ακρωνύμιο της συμφωνίας) και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει» τη συμφωνία, όπως να επιβάλουν και πάλι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί, συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες. Σημειώνουν επίσης ότι «αναμένουν από το Ιράν ότι θα δεσμευτεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του και να εργαστεί για την επίτευξη λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ, και προβλέπει περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων εναντίον του.

Ρωσία: «εξαιρετικά ανησυχητική η στάση Τραμπ»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε απόψε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφθηκε η διεθνής συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Μόσχα θεωρεί ότι πλέον βασικό έργο της είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας.

Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να παραμείνουν δεσμευμένες στη συμφωνία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη στάση του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, υπογράμμισε ότι η επιθετική, απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία.

«Τέτοιες μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχου», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Μόσχα εξέφρασε, επίσης, τη λύπη της για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα, ωστόσο πιστεύει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έχει άμεσες επιπτώσης στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία και ότι η στάση του Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της.

Όποια και αν είναι η στάση των ΗΠΑ, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράν, προειδοποίησε.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε επισημάνει ότι μία αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα είχε εξαιρετικά «αρνητικές επιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή