Πυρ και μανία ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ

Πυρ και μανία ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίνοντας συνέχεια στη διπλωματική κρίση με την Ουάσιγκτον, που πυροδοτήθηκε από τη σύλληψη του Μετίν Τοπούζ, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέους μύδρους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον κυβερνητών επαρχιών. «Σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρώμικα παιχνίδια», προσέθεσε ο Ερντογάν, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας. Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι η τουρκική αστυνομία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικής κατασκευής όπλα Sig Sauer. Αντ’ αυτών, οι Τούρκοι αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων που στελεχώνουν την προεδρική φρουρά, θα χρησιμοποιούν στο εξής τουρκικής κατασκευής όπλα. Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις φήμες περί ματαίωσης της αγοράς αμυντικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία λόγω της άρνησης της Μόσχας να μεταβιβάσει την ευαίσθητη τεχνογνωσία στην Αγκυρα μέσω συμπαραγωγής των εν λόγω οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με την αγορά των S-400.

Μετίν Τοπούζ

Στο μεταξύ, ο Μετίν Τοπούζ συναντήθηκε χθες με τον δικηγόρο του σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης. Ο Τοπούζ κατηγορείται ότι συνδέεται με το παράνομο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την ανησυχία του για την τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τις δύο πλευρές «να καθίσουν κάτω και να βρουν λύσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή