Ανησυχία για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

Ανησυχία για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι αγορές ανησυχούν για την αργή πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τονίζει στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Χανγκ Τραν, ο οποίος σημειώνει, πάντως, ότι δεν χρειάζεται να ελεγχθεί η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) και κάνει λόγο για «λογικό συμβιβασμό» μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επέτρεψε στο Tαμείο να αποσύρει την αρχική του απαίτηση για τη διενέργεια των ελέγχων.

Ο διευθυντής του IIF, το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, την παγκόσμια ένωση τραπεζών, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις αγορές όταν πρόκειται να βγει από το πρόγραμμα, τον προσεχή Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν η πρόσφατη ανάπτυξη και η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης στο ελληνικό ζήτημα, επιλέγει να επισημάνει ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες διεμήνυσαν πως θα υποστηρίξουν το ελληνικό πρόγραμμα αν εμπλέκεται το ΔΝΤ.

– Ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών; Ποιες είναι οι κυριότερες ανησυχίες και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν;

– Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είχαν ανακάμψει ομαλά από τα τέλη του περασμένου έτους έως τα μέσα Ιουλίου. Από τότε ο δείκτης τραπεζών του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσίασε μείωση που έφθασε στο 30%, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον κίνδυνο ενός ακόμα γύρου ανακεφαλαιοποίησης. Αυτή η αβεβαιότητα προέκυψε από τις συζητήσεις σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ή των τεστ αντοχής νωρίτερα. Η βασική ανησυχία για τους συμμετέχοντες στις αγορές είναι η αργή πρόοδος που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τη βελτίωση, η αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 36,7% του συνόλου των τραπεζικών δανείων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, οριακά πάνω από τον στόχο.

– Το ΔΝΤ ζητούσε τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR), ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα κάνει τα δικά της τεστ αντοχής νωρίτερα.

– Δεδομένου του χρόνου που αφιερώνουν οι διοικήσεις των τραπεζών σε αυτές τις ασκήσεις, δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος να γίνουν και τα δύο περίπου την ίδια περίοδο. Η διενέργεια κατάλληλα οργανωμένων τεστ αντοχής νωρίτερα, τα οποία θα κάνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αποτελεί έναν λογικό συμβιβασμό. Το ΔΝΤ προφανώς συμφώνησε με αυτό το σκεπτικό και απέσυρε την απαίτησή του να υπάρξει AQR.

– Πώς εκτιμάτε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας;

– Το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει ανακάμψει εντυπωσιακά, αυξανόμενο κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ωστόσο, με αυτόν τον ρυθμό θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να επιτύχει τον στόχο δημοσιονομικής ανάπτυξης 1,8% το 2017, αυξάνοντας τον κίνδυνο απόκλισης και υστέρησης των εσόδων. Πάντως, η Ελλάδα μόλις έλαβε θετικά νέα, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματός της έπειτα από οκτώ χρόνια. Η χώρα σας έχει μετατρέψει το έλλειμμα κατά 15,1% του ΑΕΠ το 2009 σε πλεόνασμα 0,6% πέρυσι, ενώ το έλλειμμα φέτος είναι κάτω του 3%.

– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές νέας εξόδου στις αγορές;

– Αφού βγήκε στις αγορές τον Ιούλιο, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνει εκ νέου όταν πρόκειται να βγει από το πρόγραμμα, τον προσεχή Αύγουστο, αν μπορούν να διατηρηθούν η πρόσφατη ανάπτυξη και η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

– Μπορεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, χωρίς προληπτική πίστωση;

– Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο και τις μεταρρυθμιστικές δράσεις έως τον προσεχή Αύγουστο, μπορεί να βγει από το πρόγραμμα, και θα υπόκειται στην κανονική παρακολούθηση που ακολουθεί την υλοποίηση ενός προγράμματος, οι λεπτομέρειες του οποίου μένει να συζητηθούν.

– Πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και ποια μορφή πρέπει να λάβει;

– Οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν διαμηνύσει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των συμφωνηθέντων και της νομοθέτησης των μεταρρυθμιστικών μέτρων. Αν χρειαστεί, θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης, όπως η παράταση της ωρίμανσης και η μείωση των επιτοκίων.

– Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει την κατάσταση στην Ελλάδα;

– Η διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία αναμένεται να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), πιθανός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), διεμήνυσαν ότι θα υποστηρίξουν το ελληνικό πρόγραμμα αν εμπλέκεται σε αυτό το ΔΝΤ.

– Πώς αποτιμάτε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ;

– Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση πορείας ανάκαμψης με το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για ανοδικό κίνδυνο (upside risk), τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να υπάρξει αισθητή άνοδος του πληθωρισμού, ο οποίος, προς το παρόν, βρίσκεται υπό έλεγχο. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια από αυτά που αναμένονται και έχουν υπολογίσει οι αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή