ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

Α.P., ΑΠΕ

O πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και νυν ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, Ν. Γκρούεφσκι, σε προεκλογική ομιλία στα Βελεσά, λίγο πριν από τις αυριανές τοπικές εκλογές. Το κόμμα του κατηγορεί τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για προδοσία, όχι μόνον διότι, όπως ισχυρίζεται, προσπαθεί να αλλάξει το όνομα της χώρας, αλλά επειδή προτείνει να γίνει η αλβανική δεύτερη επίσημη γλώσσα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΚΟΠΙΑ. Με επίκεντρο τα εθνικά θέματα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπό τον Ζόραν Ζάεφ σκοπεύει να αλλάξει το όνομα της χώρας για να εισέλθει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, προσέρχονται αύριο στις κάλπες 1,8 εκατ. ψηφοφόροι για να εκλέξουν τοπικούς αξιωματούχους στα Σκόπια και σε ακόμη 80 δήμους.

Ο δεύτερος γύρος της τοπικής αναμέτρησης, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κεντροαριστερή κυβέρνηση μόλις πέντε μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να έχουν ελαφρύ προβάδισμα ειδικά στα Σκόπια, όπου ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος προηγείται με 2,6% έναντι του συντηρητικού απερχόμενου δημάρχου. Ωστόσο, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αγωνίζεται να κρατήσει την κυριαρχία του σε τοπικό επίπεδο καθώς το 2013 είχε επικρατήσει σε 56 από τους 81 δήμους.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ διακηρύσσει ότι θέλει να απελευθερώσει τη χώρα από το εγκληματικό καθεστώς του VMRO-DPMNE, να δρομολογήσει την ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον προκάτοχό του για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, που οδήγησε και στην πτώση του.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση του Γκρούεφσκι κατηγορεί τον πρωθυπουργό για προδοσία όχι μόνο επειδή, όπως ισχυρίζεται, προσπαθεί να αλλάξει το όνομα της χώρας, αλλά επειδή προτείνει να γίνει η αλβανική δεύτερη επίσημη γλώσσα και εξαιτίας της υπογραφής συμφωνίας φιλίας με τη γειτονική Βουλγαρία. Σε περίπτωση που στους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας επικρατήσει το φιλοευρωπαϊκό κυβερνών κόμμα του Ζάεφ, τότε ο τελευταίος θα ενισχυθεί σημαντικά στο εσωτερικό και θα σταθεροποιηθεί στην εξουσία, την οποία ανέλαβε τον περασμένο Μάιο.

Αλβανοί ψηφοφόροι

Σε περίπτωση που επικρατήσει το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, αναμένεται όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα και επανάκαμψη του Γκρούεφσκι, ο οποίος θα είναι σε θέση να θέσει πιο επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 29 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου. Το ενδιαφέρον των δημοτικών αυτών εκλογών στρέφεται κυρίως στο ποιος θα επικρατήσει στον δήμο των Σκοπίων, όπου θα κριθούν ώς ένα βαθμό και οι εντυπώσεις για τον νικητή των δημοτικών εκλογών, με πιθανό σενάριο η αναμέτρηση στα Σκόπια να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 29 Οκτωβρίου.

Ρυθμιστικό παράγοντα για την εκλογή του νέου δημάρχου της πόλης των Σκοπίων θα αποτελέσουν ίσως οι Αλβανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Mεταξύ του κόμματος του Ζάεφ και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία συνεργασίας για τον δήμο των Σκοπίων και για άλλους δήμους.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ