«Κλίνατε επί δεξιά» από ΑΝΕΛ, λόγω των δημοσκοπήσεων

«Κλίνατε επί δεξιά» από ΑΝΕΛ, λόγω των δημοσκοπήσεων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταψήφιση από πλευράς του Πάνου Καμμένου του άρθρου 3 για την ταυτότητα φύλου, αλλά και το «παρών» που καταγράφηκε στα υπόλοιπα μόνο μεμονωμένα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν κλιμακούμενη ρητορική, που ξεκινά από τον πρόεδρο και μεταφέρεται σε όλους τους βουλευτές, σχετικά με ζητήματα τα οποία έχουν συντηρητικό πρόσημο, κινούνται γύρω από τα εθνικά θέματα και έχουν σταθερό το βλέμμα προς την Εκκλησία. Με τις δημοσκοπήσεις –παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος τις έχει απορρίψει ως μη έγκυρες– να μην αποτυπώνουν αισιόδοξα στοιχεία για το κόμμα που κάποτε έφθασε πάνω από το 10%, στους ΑΝΕΛ έχουν ενεργοποιηθεί συντηρητικά αντανακλαστικά με στόχο να παραμείνει το κόμμα σε τροχιά εισόδου στη Βουλή τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές ώστε να μπορέσει στην τελική ευθεία να κάνει την τελική αντεπίθεση. Οχημα της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ο υπουργικός θώκος του Π. Καμμένου, που του εξασφαλίζει μια προνομιακή επαφή με έναν κρίσιμο τομέα όπως είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και του προσθέτει ένα προφίλ που «του πάει».

Εις επίρρωσιν της εν λόγω στρατηγικής που μοιάζει μονόδρομος, ήρθαν να προστεθούν και δύο «ηχηρά καμπανάκια» εντός της εβδομάδας. Η διπλή αναφορά από δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ μόνον απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Τον χορό άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος μιλώντας για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των συμμαχιών του κόμματος (Real FM) είπε χαρακτηριστικά: «Με άλλους μπορεί να βρεθούμε και με άλλους να χωρίσουμε». Από τις δηλώσεις του δεν μπορεί να διαλάθει την προσοχή η αναφορά περί τέλους της μνημονιακής φάσης. Αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων στο παρελθόν, θα διαπιστώσει πως και οι δύο έκαναν πάντα λόγο για μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που όμως κάμπτονται από την κοινή αντιμνημονιακή στάση τους. Αρα αν αυτή η φάση πάψει να υφίσταται, τότε παύει να ισχύει και η προγραμματική σύγκλιση. Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παππάς, που λίγες ώρες μετά μίλησε («Αυγή») για ένα πλέγμα «προοδευτικών και αριστερών πολιτικών» που αποτελεί «διαρκή στόχο», βγάζοντας με δύο λέξεις εκτός τους ΑΝΕΛ.

Στην εξίσωση που έχει να λύσει ο Πάνος Καμμένος προστίθεται και το γεγονός πως η καραμανλική πτέρυγα, που μέχρι ένα σημείο έδειχνε ανοχή στο πρόσωπο του, παίρνει αποστάσεις. Τον ρόλο αυτό φαίνεται πως έχει αναλάβει ο βουλευτής Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλής, που συχνά πυκνά επιτίθεται στον ΥΕΘΑ, τελευταία καλώντας τον να αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους μετέβαλε τη στάση του στο θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή