Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Κεντροαριστερά

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Κεντροαριστερά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το κέντρο βάρους να έχει μετατοπιστεί στην πολιτική και η κλεψύδρα μέχρι τις εκλογές να μετρά αντίστροφα, το πολιτικό θερμόμετρο στην Κεντροαριστερά έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Ενδεικτικό είναι πως στη Χαριλάου Τρικούπη «σηκώνουν» το θέμα των συνεχών επιθέσεων στη Φώφη Γεννηματά, μην κρύβοντας την έντονη ενόχλησή τους για τη ρητορική πολλών ανθυποψηφίων της το τελευταίο διάστημα. Η ενόχληση εκφράστηκε και από την ίδια, που προσφάτως χαρακτήρισε τις επιθέσεις που δέχεται «στα όρια της προβοκάτσιας», έκφραση την οποία όπως τόνιζαν συνεργάτες της δεν είπε καθόλου τυχαία. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως «η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται εντός πλαισίου και με κανόνες», στέλνοντας μήνυμα πως ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να περιοριστεί σε αμιγώς πολιτικά θέματα και να διαπνέεται από πολιτικό πολιτισμό, στοιχείο απαραίτητο και για την επόμενη μέρα, όπου οι αναπόφευκτες προεκλογικές πληγές πρέπει να κλείσουν για να στεφθεί από επιτυχία το εγχείρημα του νέου φορέα. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τονίζει δε πως ευελπιστεί το μήνυμα να έχει ληφθεί από όλες τις πλευρές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν προτίθενται να αφήσει «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» χωρίς απάντηση.

Στο πρώτο debate τώρα που έλαβε χώρα, οι 5 από τους 10 συνολικά υποψηφίους που συμμετείχαν εξέθεσαν τις απόψεις τους, με τις διαφορές να είναι εμφανείς μεταξύ τους σε αρκετά σημεία. Ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως δεν θέλει ένα μικρό κόμμα, αφήνοντας νέες αιχμές για τη Φ. Γεννηματά που «δεν ήθελε να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού». Προσπέρασε, ωστόσο, το θέμα, επιβεβαιώνοντας πως τα διαδικαστικά έχουν ομαλοποιηθεί. Στη «μέση» του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. εστίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας την ανατροπή του για «να πάμε σε μια προγραμματική συμφωνία». Ο Γ. Καμίνης δεν αρνήθηκε τη συναίνεση την οποία όμως «πρέπει «να υποβάλουμε εμείς, με το πρόγραμμά μας» τόνισε. Παράλληλα, μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας πως στάθηκε «επάξια» σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που «έκανε θεμελιώδη λάθη». 

Αντίθετα, ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην αντιδεξιά ρητορική του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα είναι δεδομένο πως θα χάσει τις εκλογές. «Το ερώτημα είναι εάν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε περίπτωση που αποτύχει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές», είπε, επαναλαμβάνοντας την άποψή του πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει. Τέλος, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε πως η απαξίωση συλλήβδην του παλιού πολιτικού συστήματος τον ενοχλεί, καθώς δεν είναι όλοι ίδιοι κάνοντας θετικές αναφορές για την κυβέρνηση Παπανδρέου: «Ουδέν σχόλιον» έλεγαν συνεργάτες της κ. Φώφης Γεννηματά, καθώς φαίνεται πως έχουν επιλέξει στρατηγικά να μη σχολιάζουν τους άλλους υποψηφίους «εκτός αν προκληθούν», όπως σημείωναν υψηλόβαθμες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή