Μακρόν: Η «Τζαμάικα» δεν θα εμποδίσει το σχέδιό μου για την Ευρώπη

Μακρόν: Η «Τζαμάικα» δεν θα εμποδίσει το σχέδιό μου για την Ευρώπη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν νομίζω ότι ένας ενδεχόμενος συνασπισμός "Τζαμάικα" στην Γερμανία θα εμποδίσει το ευρωπαϊκό μου σχέδιο. Τόσο στους Πράσινους (Die Gruenen) όσο και στους Φιλελεύθερους (FDP) η υποστήριξη της Ευρώπης είναι στο DNA του κόμματός τους, επομένως ελπίζω», τόνισε σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Eρωτηθείς για την άνοδο της ακρδεξιάς (AfD) στην Γερμανία απάντησε πως πρόκειται απλώς για αντίδραση των ψηφοφόρων, κάτι το οποίο είπε και στην καγκελάριο Μέρκελ. Τόνισε όμως πως «θα πρέπει να ξεκινήσει αγώνας κατά του AfD, δεν επιτρέπεται να είναι κανείς διστακτικός απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Η μοναδική απάντηση είναι το θάρρος».

Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι τον λόγο που εκφώνησε για την Ευρώπη στη Σορβόνη στις 26 Σεπεμβρίου, μόλις δύο μέρες δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές, τον είχε συμφωνήσει λεπτομερώς με την καγκελάριο Μέρκελ: «Μίλησα μαζί της τόσο στο τέλος της προεκλογικής περιόδου όσο και το βράδυ των εκλογών. Μάλιστα έλαβε και το κείμενο του λόγου μου προηγουμένως. Ηθελα να αποφύγω συζητήσεις στην Γερμανία οι οποίες θα είχαν αναγκάσει την καγκελάριο να πάρει αποστάσεις από το λόγο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε επίσης και δημόσια την πολύ φιλική διάθεσή του απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει στη σχέση αυτή μια άνευ προϋποθέσεων βούληση να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον».

Για το ρόλο του ως προέδρου είπε στο Spiegel ότι σήμανε «το τέλος της αθωότητας» και ότι «άλλαξε εντελώς τη ζωή» του: «Κάθε τι που κάνω, που λέω, ακόμα και αυτό που δεν λέω έχει ξαφνικά σημασία».

Στις επικρίσεις -ιδίως στην Γαλλία- ότι είναι υπερόπτης και ότι είναι ο πρόεδρος των πλουσίων απάντησε ως εξής: «Δεν είμαι υπερόπτης, είμαι αποφασιστικός. Στα λυπηρά αντανακλαστικά του γαλλικού φθόνου δεν θα υποχωρήσω, διότι είναι ακριβώς αυτος ο φθόνος ο οποίος παραλύει τη χώρα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή