Ασφαλέστερο καταφύγιο από τον χρυσό τα διαμάντια

Ασφαλέστερο καταφύγιο από τον χρυσό τα διαμάντια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, συνήθως στρέφονται στον χρυσό ή σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Από εδώ και στο εξής, ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη εγκαινιάζει τη διαπραγμάτευση ενός πακέτου διαμαντιών για όσους αναζητούν καταφύγιο από τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι δεν αποτελεί μόνον ο χρυσός ασφαλές καταφύγιο και πόλο έλξης πολλών επενδυτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων Singapore Diamond Investment Exchange ετοιμάζεται να θέσει προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο δύο προϊόντα με την ονομασία «Diamond Bullion». Πέντε διαμάντια πωλούνται σε μια μικρή συσκευασία μεγέθους πιστωτικής κάρτας. Το καθένα από αυτά αποτιμάται 100.000 και 200.000 δολάρια.

Ενώ για τον χρυσό υπάρχουν σαφή κριτήρια υπολογισμού της αξίας του –η καθαρότητα και ο όγκος του–, δεν ισχύει το ίδιο για τα διαμάντια, που διαφέρουν ως προς τη διαύγειά τους, το χρώμα τους και τα καράτια. Για αυτό και δεν είναι εξίσου προσφιλή ως επενδυτικό προϊόν.

Οπως επισήμανε στο Bloomberg ο Αλέν Βάντενμπορ, επικεφαλής της Singapore Diamond Investment Exchange, «μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατή η επένδυση σε διαμάντια με τρόπο παρόμοιο με την επένδυση στον χρυσό». Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει καμία αναλογία ανάμεσα στο διαμάντι με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο, πολύτιμο μέταλλο, ομόλογο, μετοχές. Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται για πολύτιμη πέτρα μέσω της οποίας μπορούμε να αποθηκεύσουμε πλούτο. Είναι ένα καταφύγιο για τους επενδυτές σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αναταραχής στις αγορές.

Ο κ. Βάντενμπορ καταλήγει λέγοντας ότι τα διαμάντια αποτελούν απαραίτητα στοιχεία ενός χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βloomberg, τα διαμάντια των δύο χρηματιστηριακών προϊόντων παράγονται από την εταιρεία Singapore Diamond Mint Company. Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βάντενμπορ πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι τα διαμάντια προωθούνται στην αγορά μέσω της νοτιοαφρικανικής εταιρείας De Beers και της ρωσική Alrosa, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται στις πέντε υψηλότερες κατηγορίες ποιότητας όσον αφορά την καθαρότητα και το χρώμα τους.

Επίσης τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλα τέτοιου είδους προϊόντα με διαφορετική τιμή στο μέλλον, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μπορούσε να οξυνθεί, αυξάνοντας έτσι τον όγκο συναλλαγών για τα εν λόγω προϊόντα και ενισχύοντας τις τιμές τους παγκοσμίως. Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του ανταλλακτηρίου Singapore Diamond Investment Exchange αλλά και μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η εταιρεία Singapore Diamond Mint Company. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα PolishedPrices.com, η τιμή των διαμαντιών έχει σημειώσει πτώση κατά 30% από το 2011, γεγονός που ίσως δικαιολογείται από την ομαλότητα που επικρατεί στην κινεζική αγορά αλλά και από τη στροφή πολλών νέων καταναλωτών στην αγορά «έξυπνων» τηλεφώνων και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, είχε σημειώσει παρόμοια ανοδική πορεία το 2011, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, εν συνεχεία η τιμή του άρχισε να κινείται πτωτικά, καθώς διαφαίνονταν σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή