Το εφηβικό «τάγμα εφόδου» αλώνιζε στον Ασπρόπυργο

Το εφηβικό «τάγμα εφόδου» αλώνιζε στον Ασπρόπυργο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μπαράζ επιθέσεων κατά αλλοδαπών εργατών, που ξεκίνησε το 2016 και κλιμακώθηκε το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2017, συνδέονται οι δράστες του ξυλοδαρμού του 39χρονου Πακιστανού Ασφάκ Μαχμούντ το περασμένο Σάββατο στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για νεαρούς, ηλικίας από 15 έως 19 ετών που ζουν στην Γκορυτσά Ασπροπύργου. Οι τρεις απ’ αυτούς συνελήφθησαν την Πέμπτη, καθώς στα σπίτια τους βρέθηκαν ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και δενδρύλλια κάνναβης, ενώ άλλοι δύο ανακρινόμενοι στην Ασφάλεια Δυτικής Αττικής ομολόγησαν την ανάμειξή τους στο περιστατικό και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή ανηλίκων.

Τη δράση της ομάδας είχε περιγράψει με λεπτομέρεια σε υπόμνημά του προς το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου ένα από τα θύματά της, 48χρονος υπήκοος Πακιστάν, τον περασμένο Απρίλιο. «Στις 9.30 το βράδυ της 30ής Απριλίου επέστρεφα σπίτι μου με το λεωφορείο 855 που διασχίζει το κέντρο του Ασπροπύργου και την περιοχή Γκορυτσά. Μέσα στο λεωφορείο ήταν μια ομάδα νεαρών με κοντά μαλλιά, μαύρες μπλούζες και φόρμες. Οταν κατέβηκα από το λεωφορείο, οι δράστες με ακολούθησαν και έπειτα από 50 μέτρα ο ένας απ’ αυτούς μου φώναξε “Σαλάμ Αλέκουμ”, προφανώς για να σιγουρευθούν ότι είμαι μουσουλμάνος. Γύρισα το κεφάλι μου και μου επιτέθηκαν με σιδερογροθιές στο κεφάλι. Ενώ με χτυπούσαν φώναζαν “Πακιστανός είναι, βαράτε τον”».

Αναγνώρισε τον 18χρονο

Σε φωτογραφίες που του έδειξαν μερικούς μήνες αργότερα οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, το θύμα αναγνώρισε τον έναν από τους δράστες και κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Πρόκειται για 18χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος μαζί με τον μικρότερο αδελφό του συνελήφθησαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για τον ξυλοδαρμό του Ασφάκ Μαχμούντ. Οι δυο τους έχουν συμμετάσχει στις περισσότερες βίαιες επιθέσεις στην περιοχή, όχι μόνο κατά αλλοδαπών εργατών αλλά και αστυνομικών.

Το ένα από τα αδέλφια, ηλικίας 18 ετών, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ομάδα που επιτέθηκε και ξυλοκόπησε άγρια με σιδερογροθιές στο κεφάλι έναν ακόμα Πακιστανό εργάτη, μέσα στο σπίτι του στη Γκορυτσά Ασπροπύργου. Στη διάρκεια του ξυλοδαρμού φέρονται να τον απειλούσαν, «αν δεν φύγεις από τη χώρα, θα σε κάψουμε ζωντανό». Μερικούς μήνες αργότερα, ο 47χρονος υπήκοος Πακιστάν αναγνώρισε τρεις από τους δράστες και κατέθεσε ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν ρατσιστικό.

«Οι επιθέσεις έχουν σαφή και δηλωμένα από τους δράστες ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς συνοδεύονται από ύβρεις σχετιζόμενες με την καταγωγή των θυμάτων και απειλητικές φράσεις όπως “φύγετε από τη χώρα, θα σας χτυπάμε κάθε μέρα μέχρι να φύγετε”, που έχουν στόχο τον εκφοβισμό τους», επισημαίνεται σε μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσαν τον Ιούνιο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ΜΚΟ Solidarity Now και η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή).

Το ίδιο διάστημα, πάντως, η ομάδα των νεαρών έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας εξαιτίας επιθέσεων κατά αστυνομικών. Το πρώτο από τα περιστατικά κατεγράφη τη 13η Απριλίου. Υστερα από καταγγελίες για φθορές στον σταθμό του Προαστιακού στον Ασπρόπυργο, αστυνομικοί προσήγαγαν στο τοπικό τμήμα πέντε νεαρούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια, που έχει αναγνωριστεί ως δράστης των επιθέσεων κατά αλλοδαπών. Ενώ παρέμεναν στο τμήμα διαπληκτίστηκαν με τους αστυνομικούς και τραυμάτισαν τον αξιωματικό υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, περίπου δέκα «αλληλέγγυοι» που παρέμεναν απέξω, έκαναν έφοδο και τραυμάτισαν έναν ακόμα αστυνομικό. Τελικά, συνελήφθησαν και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση, απείθεια, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κ.ά.

Το πρωί της Πέμπτης, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έκαναν έρευνα στα σπίτια των δύο αδελφών και ενός 19χρονου υπόπτου για τον ξυλοδαρμό του Ασφάκ Μαχμούντ. Το μικρότερο από τα δύο αδέλφια, που αναγνωρίστηκε από τον 39χρονο Πακιστανό ως ο ένας από τους δράστες του ξυλοδαρμού, παραπέμφθηκε στον 2ο ανακριτή ανηλίκων σε εκτέλεση εντάλματος βίαιης προσαγωγής. Στην προανακριτική του απολογία προσπάθησε να απεμπλέξει τον μεγαλύτερο και «φορτωμένο» με εκκρεμοδικίες αδελφό του, υποδεικνύοντας ως συνεργούς του στην επίθεση έναν 18χρονο και έναν 15χρονο. Εξεταζόμενοι, παραδέχθηκαν την ανάμειξή τους στο περιστατικό.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, πάντως, μελετούν το κίνητρο των επιθέσεων κατά των αλλοδαπών. Διερευνούν δηλαδή το ενδεχόμενο να μην είναι αμιγώς ρατσιστικό, αλλά να συνδέεται με τα μεροκάματα των αλλοδαπών που απασχολούνται στα θερμοκήπια ή με άλλες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Τις εκδοχές αυτές απορρίπτουν νομικοί και μέλη οργανώσεων που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή