Ο διπλός κοινοβουλευτικός πονοκέφαλος του κ. Τσίπρα

Ο διπλός κοινοβουλευτικός πονοκέφαλος του κ. Τσίπρα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να λύσει τον «γρίφο» του ΔΝΤ κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και εν συνεχεία, με την επιστροφή του στην Αθήνα, να «ομογενοποιήσει» την κυβερνητική πλειοψηφία, η εικόνα της οποίας δέχθηκε πλήγμα κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου, είναι οι δύο βραχυπρόθεσμοι στόχοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές ενδείξεις πως ο κ. Τραμπ επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ομως, παραμένει ασαφές εάν αυτή θα πραγματοποιηθεί σχετικά άμεσα ή αν το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει λόγο στα ελληνικά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, χωρίς να το διακηρύσσει δημοσίως, είναι σαφές ότι προτιμά το ΔΝΤ να βγει το συντομότερο δυνατό από το ελληνικό «κάδρο» για μια σειρά από λόγους, παρότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πιθανά οφέλη για τη χώρα στο μέτωπο της ρύθμισης του χρέους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από συνομιλητές του πρωθυπουργού, παρότι η κ. Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίσθηκε συμβιβαστική στο ζήτημα του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Πόουλ Τόμσεν είναι «απρόβλεπτος», με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να κινδυνεύσει με σοβαρές επιπλοκές στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών τους επόμενους μήνες σε δύο πεδία:

Πρώτον, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ θα ανεβάσει πολύ τον πήχυ για την κυβέρνηση στα ζητήματα του Δημοσίου επιμένοντας για μεγάλες τομές στην αξιολόγηση, αλλά και σε αποχωρήσεις συμβασιούχων.

Δεύτερον, στα δημοσιονομικά, παρά το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Ταμείο δεν ζητεί νέα μέτρα και του «επαρκεί» πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% το 2018. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρούσα φάση δεν αναμένεται από καμία πλευρά να ανοίξει θέμα νέων μέτρων. Ομως, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές εάν η πορεία των εσόδων αποδειχθεί προβληματική.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την εικόνα συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχθηκε πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν μόλις 140 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν «συστάσεις» στους βουλευτές και θα επισημανθεί η ανάγκη να αποφεύγονται διαφοροποιήσεις που δίνουν δικαίωμα στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο. Εξάλλου, προκειμένου να μεταφέρει την ατζέντα από το δύσβατο για τον ίδιο πεδίο της οικονομίας, αλλά και προκειμένου να κατευνάζει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ –το λεγόμενο 3% των «πέτρινων» χρόνων του κόμματος– ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει και άλλες αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες, όπως αυτή για την κάνναβη.

Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ

Στο ίδιο πλαίσιο, της διατήρησης της σταθερότητας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και τις διεργασίες στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εμφανίσθηκαν τριχοτομημένοι στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος ότι υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος θα παραμείνει μέχρι τέλους στο κυβερνητικό σκάφος. Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία υπουργικά συμβούλια, όταν είχε τεθεί το ζήτημα των αποκλίσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος φέρεται να είχε πει «να βάζετε Φίλη να μιλάει στους αριστερούς και εγώ στους δεξιούς, ώστε να τους καλύπτουμε όλους».

Ομως, ενώ για τον κ. Καμμένο υπάρχει βεβαιότητα, το ίδιο δεν ισχύει για το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Οπως λέγεται, καθώς ο χρόνος προς τις προσεχείς εκλογές μετράει πλέον αντίστροφα, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν «εκπλήξεις», καθώς πάντα στους βουλευτές κυρίαρχο είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Εάν ο κ. Τσίπρας διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέους κραδασμούς στη Βουλή, δεν πρόκειται να προχωρήσει επί του παρόντος σε μεγάλης εμβέλειας πολιτικές πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να επενδύει στο αφήγημα της ανάκαμψης της οικονομίας. Τα όποια «μεγάλα χαρτιά» έχει να παίξει ο πρωθυπουργός θα τα κρατήσει για τις αρχές του νέου έτους, όταν και θα έχει καθαρή εικόνα για την πιθανότητα νέων μέτρων εντός του 2018. Εάν τα μέτρα είναι προ των πυλών, κ. Τσίπρας θα τα αξιοποιήσει προκειμένου να διαμορφώσει το ευνοϊκότερο δυνατό για τον ίδιο πολιτικό σκηνικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τα χρησιμοποιήσει αργότερα, καθώς στόχος του παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή