Μάχη Ζάεφ και Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές της FYROM

Μάχη Ζάεφ και Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές της FYROM

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στη FYROM, με αφορμή τις σημερινές δημοτικές εκλογές το διακύβευμα των οποίων είναι μεγάλο και ξεφεύγει από το αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ (SDSM) και ο εθνικολαϊκιστής ηγέτης Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO DPMNE) θέλουν νικηφόρο αποτέλεσμα για να προκαλέσουν γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Αν ο Ζάεφ και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση Αλβανοί επικρατήσουν καθαρά, εδραιώνουν την πολιτική τους ηγεμονία, τις βάσεις για την οικοδόμηση της οποίας έθεσαν στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Με ούριο άνεμο και ενισχυμένη τη λαϊκή εντολή, ο Ζάεφ θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στη δημόσια ζωή και θα απαλλάξει τον κρατικό μηχανισμό από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του συστήματος Γκρούεφσκι και του κόμματός του. Είναι όλα αυτά προαπαιτούμενα, μαζί με το θέμα της ονομασίας, για να «ξεκολλήσει» η πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που είχαν βαλτώσει λόγω της πολιτικής του εθνικισμού και του κομματισμού, που ακολουθούσε ο Γκρούεφσκι.

Με καθαρή νίκη των συνδυασμών του Ζάεφ και των Αλβανών, η θέση του Γκρούεφσκι στην ηγεσία του κόμματός του καθίσταται επισφαλής και ο δρόμος για δικαστικές περιπέτειες, δεδομένων των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί από την εισαγγελία για υποθέσεις διαφθοράς, ανοίγει. Με άλλα λόγια, ο Ζάεφ θέλει να «τελειώνει» με τον Γκρούεφσκι ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο.

Στην περίπτωση κατά την οποία υπερισχύσουν οι εκλεκτοί του VMRO DPMNE υποψήφιοι, όμως, ειδικά στον δήμο της πόλης των Σκοπίων, ο Γκρούεφσκι εκτιμάται ότι θα εγείρει ζήτημα πολιτικής απονομιμοποίησης του πρωθυπουργού Ζάεφ και της κυβέρνησής του και θα αξιώσει τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αναβαθμισμένος

Ο ίδιος θα έχει ως επιπλέον επιχείρημα το γεγονός ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου η κάλπη ανέδειξε πρώτο σε ψήφους και έδρες κόμμα το δικό του και δεύτερο του Ζάεφ, ο οποίος συγκρότησε, ύστερα από περιπέτειες, κυβερνητική πλειοψηφία, με την υποστήριξη των βουλευτών τριών αλβανικών κομμάτων. Εννοείται ότι με νικηφόρο αποτέλεσμα η θέση του στο κόμμα θα ενισχυθεί και ο Γκρούεφσκι θα οργανώσει την πολιτική του αντεπίθεση αναβαθμισμένος και ενισχυμένος πολιτικά. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά την προεκλογική κινητικότητα, που σε γενικές γραμμές εξελισσόταν σε ήπιο κλίμα, και βέβαια συνεχίζει να στηρίζει, διακριτικά και όχι τόσο φανερά όσο στις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνητικό μπλοκ. Οπως και τον Δεκέμβριο για το Κοινοβούλιο έτσι και τώρα για την αυτοδιοίκηση απεύχεται νίκη του Γκρούεφσκι και σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Ελλάδα, διπλωματικές πηγές στα Σκόπια επισήμαναν πως όσο ο εθνικιστής ηγέτης παραμένει στο παιγνίδι και μάλιστα ενισχυμένος, πρέπει να θεωρείται αδύνατη η προώθηση του ζητήματος της ονομασίας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Από την άποψη αυτή, μπορεί η Αθήνα να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, δεν παύει όμως να ενδιαφέρεται σφόδρα για το αποτέλεσμα, ελπίζοντας σε καθαρή νίκη του Ζάεφ ώστε να ανοίξει (;) ο δρόμος για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ζάεφ, Γκρούεφσκι και Αλί Αχμέτι του αλβανικού DUI, που σε κρίσιμους δήμους, όπως η υπερδημαρχία, δεν κατεβάζει υποψηφίους στηρίζοντας τις επιλογές των συμμάχων σοσιαλδημοκρατών, έχουν βγει στα μπαλκόνια σηματοδοτώντας την έντονη πολιτικοποίηση των εκλογών με το μεγάλο ενδιαφέρον να συγκεντρώνει ο μητροπολιτικός δήμος της πόλης των Σκοπίων, που αριθμεί 800.000 κατοίκους. Το οριστικό αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο – σε δύο Κυριακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή