Η Λαγκάρντ προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη χρήση του bitcoin

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη χρήση του bitcoin

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για τον ολοένα και πιο δυναμικό και σημαντικό ρόλο των ψηφιακών νομισμάτων στον μηχανισμό της παγκόσμιας οικονομίας. «Θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να είναι προσεκτικές ως προς τα ψηφιακά νομίσματα και εν γένει τα νέα τεχνολογικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργούν και να τα κατανοήσουν, εφόσον ήδη αλλάζουν το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών». Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η κ. Λαγκάρντ προέβλεψε, μάλιστα, πως θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στον μηχανισμό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν συμφωνεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος χαρακτηρίζει «απάτη» το bitcoin, απάντησε: «Νομίζω πως πρέπει να προσέχουμε να μη βάζουμε ταμπέλες σε ό,τι σχετίζεται με ψηφιακά νομίσματα σε αυτά τα πυραμιδοειδή κερδοσκοπικά σχήματα, επειδή είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά».

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, αντί των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR), τα οποία χρησιμοποιούνται ως συναλλαγματικά διαθέσιμα. Οπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, τα SDR θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τεχνολογία ανάλογη των ψηφιακών νομισμάτων. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε με την τεχνολογία να καταστήσουμε τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο δαπανηρά», υπογράμμισε. Στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είχε αναλάβει να συντονίσει συζήτηση με θέμα την τεχνολογία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στις νέες συνθήκες οι κεντρικές τράπεζες. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να ρυθμίσει τον κλάδο της τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. «Επιθυμώ να συμμετάσχουμε ως διεθνής οργανισμός στην όλη διαδικασία, η οποία έχει διεθνή και διασυνοριακό χαρακτήρα», επισήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι ήδη η τεχνολογία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δημιουργεί εμπόδια και προκαλεί σύγχυση στον κλάδο. Ενας από τους λόγους είναι ότι αυτή η νέα τεχνολογία μειώνει δραστικά το κόστος της οποιαδήποτε τραπεζικής συναλλαγής, όπως τη γνωρίζουμε και τη διεκπεραιώνουμε μέχρι σήμερα. Μία τέτοια τεχνολογία είναι η πλατφόρμα blockchain, η οποία καταγράφει κάθε συναλλαγή, είναι ανοιχτή σε όλους, ενημερώνεται συνεχώς και δεν αποθηκεύει τα δεδομένα της σε συγκεκριμένο κεντρικό σημείο, οπότε δεν βάλλεται από κυβερνοεπιθέσεις. «Μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα πολύ πιο ευρύ στο ποιους συμπεριλαμβάνει», προσθέτει, τέλος, η κ. Λαγκάρντ. «Σκέπτομαι τις γυναίκες σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που πρέπει να έχουν χρήματα πάνω τους, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις και ενδεχομένως διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιτεθούν, χρησιμοποιώντας το κινητό τους για τις συναλλαγές θα ήταν πολύ καλύτερο».

Το ψηφιακό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 5.000 δολ.

Ηπιότερους τόνους υιοθετεί η JPMorgan Chase σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα εν γένει και με το bitcoin ειδικότερα. Την Πέμπτη, το συγκεκριμένο νόμισμα εκτινάχθηκε σε επίπεδα άνω των 5.000 δολαρίων. Μέχρι στιγμής, η αξία του προς το δολάριο έχει πενταπλασιαστεί. Αμβλύνοντας τα σχόλια του Τζέιμς Ντάιμον, διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase, η γενική οικονομική διευθύντριά της Μάριαν Λέικ δήλωσε: «Είμαστε πολύ ανοικτοί στους τρόπους με τους οποίους δυνητικά θα χρησιμοποιούσαμε την τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων, υπό τον όρο ότι η χρήση τους υπόκειται σε έλεγχο και ρύθμιση». Επιπλέον, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η κ. Λέικ είπε ότι «μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε στη διαδικασία, γνωρίζοντας ακόμα ότι πρόκειται για κάτι πολύ νέο». Πριν από έναν μήνα, ο Ντάιμον, πέραν του ότι είχε χαρακτηρίσει «απάτη» το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, απείλησε με απόλυση οποιονδήποτε υπάλληλο συναλλάσσεται με αυτό, «επειδή τον θεωρεί ανόητο». Ανάλογη κριτική ασκούν και άλλα στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Υπάρχει και μερίδα τέτοιων στελεχών, όμως, που δεν υιοθετεί ακραίες θέσεις, όπως ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Citi Τζον Γκέρπατς, ο οποίος εξετάζει εις βάθος τη νέα τεχνολογία. Πάντως, ο κ. Ντάιμον διευκρίνισε πως δεν θεωρεί σημαντικό το bitcoin και την τεχνολογία του, ούτε και πρόκειται να ασχοληθεί μαζί του πλέον. «H τράπεζά μας διακινεί τρισεκατομμύρια ημερησίως με ψηφιακό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή