ΔΝΤ, οικονομία και επενδύσεις

ΔΝΤ, οικονομία και επενδύσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ως μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, και κατ’ επέκταση για τη χώρα, χαρακτηρίζουν Αμερικανοί διπλωμάτες την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Χτίζοντας πάνω στην ήδη στενή διμερή συνεργασία σε θέματα πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, ο στόχος των δύο πλευρών είναι να διευρύνουν τη συνεργασία σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με επενδυτές και εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών, ενώ το θέμα της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων θα τεθεί στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα και στην ενέργεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να περάσει σε δεύτερο ρόλο η ζητούμενη στο παρελθόν διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση, καθώς αυτή δεν κρίνεται πλέον ούτε απαραίτητη ούτε σκόπιμη. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αύριο Δευτέρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προετοίμασε το έδαφος στις δικές του συναντήσεις στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνεί με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ακολουθώντας τη θέση του προκατόχου του στο θέμα.

Το ΔΝΤ έχει πλέον ρίξει τους τόνους της κριτικής, με την κ. Λαγκάρντ να διαβεβαιώνει ότι το Ταμείο δεν ζητεί νέα μέτρα αλλά ότι θα παρακολουθεί πολύ στενά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Το ίδιο επανέλαβε και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018, ενώ θεώρησε «καλά και αρκετά» τα υπάρχοντα μέτρα. Βεβαίως, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό για το 2019, καθώς τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Ο κ. Τόμσεν κατέδειξε, πάντως, ότι για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα για τις τράπεζες, καθώς χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για ενισχυμένα στρες τεστ.

Εμπιστοσύνη

Οπως δηλώνει αμερικανική πηγή, η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον είναι μια ευκαιρία να βρεθεί στο προσκήνιο η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και να λάβει, υπό μία έννοια, τη σφραγίδα εμπιστοσύνης του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης, ο οποίος ήταν ο κρίσιμος σύνδεσμος για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σικάγο, τονίζει στην «Κ» ότι ο πρόεδρος Τραμπ «είναι ένας μερκαντιλιστής πρόεδρος που είναι πρόθυμος να κάνει συμφωνίες, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων», αν αυτό βοηθά και τη δική του ατζέντα πολιτικής. Γι’ αυτό και εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τον πείσει ότι η Ελλάδα πραγματικά είναι έτοιμη για επενδύσεις.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ σημειώνει ότι αυτό περιλαμβάνει ένα ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επιχειρηματικό κλίμα για τις επενδύσεις, μήνυμα που αναμένεται να ακούσει ο πρωθυπουργός και στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ τονίζουν, επίσης, την ανάγκη ενός νομικού, ρυθμιστικού και σταθερού φορολογικού συστήματος που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πωλήσεις συμμετοχών του Δημοσίου, καθώς μάλιστα για κάποιες από αυτές υπάρχει ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών και επιχειρηματικών σχημάτων.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν διστάζει να προωθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις όταν αυτές εκφράζουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη ήδη προς υποστήριξη της ελληνοαμερικανικών συμφερόντων Calamos Investments στον διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική και ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συναντηθεί με τα στελέχη της στο Σικάγο. Αν και η ιδέα της τελευταίας στιγμής για μια επιχειρηματική αποστολή που θα συνόδευε τον πρωθυπουργό δεν ευοδώθηκε, ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει αρκετούς επενδυτές και στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή