Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/10/17)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κόκκινων δανείων α λα ιταλικά

Νέους, πιο φιλόδοξους στόχους προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, το οποίο αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας με τον SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναθεωρημένα πλάνα προβλέπουν ενεργότερη μείωση των κόκκινων δανείων, μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων, με βάση το ιταλικό μοντέλο. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε πωλήσεις δανείων 7,5 δισ. ευρώ έως το τέλος 2019, στόχος που αναμένεται να υπερκαλυφθεί εντός του 2018 με βάση τα μέχρι σήμερα χαρτοφυλάκια προς πώληση που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες. Εκτός από το «Eκλειψη» της Eurobank σε εξέλιξη είναι το Amoeba και το Arctos της Πειραιώς, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η Alpha Bank με χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ. Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη θα είναι η Εθνική Tράπεζα, για την οποία οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη πιο φιλόδοξο πλάνο, που θα προκαλέσει έκπληξη.

Οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τη ναυτιλία

Σημαντικές βλέψεις για τη σύναψη συμφωνιών χρηματοδότησης με αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχει το νέο επενδυτικό κεφάλαιο, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, που δημιούργησε ο επενδυτικός όμιλος Oaktree σε συνεργασία με τη Fleetscape, που έχει αναλάβει και τη διαχείριση των κεφαλαίων. Τα τελευταία χρόνια, η εναλλακτική χρηματοδότηση της ναυτιλίας έχει ενισχυθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα του σταδιακού περιορισμού της έκθεσης των τραπεζών στον ναυτιλιακό κλάδο ή ακόμα και της πλήρους αποχώρησής τους. Η Oaktree έχει παρουσία στον ναυτιλιακό κλάδο από το 2009.

Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο… 

Σε προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού διατηρούν μεγάλο μέρος των ταμειακών τους διαθεσίμων πολλές εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μπορεί η εγχώρια εικόνα της ρευστότητας στις επιχειρήσεις έπειτα από 28 μήνες κεφαλαιακών ελέγχων να έχει σχετικά ομαλοποιηθεί, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να ρισκάρουν την κανονική ροή των πληρωμών σε προμηθευτές του εξωτερικού για αγορά πρώτης ύλης σε θυγατρικές τους. Αλλωστε διατηρείται η απαίτηση των ξένων προμηθευτών για προκαταβολή του 100% της πώλησης των προϊόντων.

Ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις αντικειμενικές

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το οικονομικό επιτελείο για το φλέγον ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου (φωτ.) θα μιλήσει σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, όπου και θα ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, αυτές δεν μπορεί να είναι διαφορετικές από τη συμφωνία που έχει γίνει με τους πιστωτές της χώρας και η οποία προβλέπει την αναπροσαρμογή τους το νέο έτος. Δεν αποκλείεται, πάντως, να δηλώσει ότι είναι αδύνατη στην παρούσα χρονικά στιγμή η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές.

Πληρωμή εισφορών στον ΕΦΚΑ

Με βάση το εισόδημα του 2015 και χωρίς τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ σε όσους προβλέπεται θα πληρωθούν και αυτόν τον μήνα οι υποχρεώσεις των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ. Ηδη τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Σεπτεμβρίου του 1,4 εκατ. αγροτών, γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπερφορέα. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμψηφισμοί θα πάνε προς το τέλος του χρόνου, ενώ γίνεται προσπάθεια, ώστε για όσους προβλέπεται ασφάλιση για επικούρηση και εφάπαξ οι πληρωμές να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα. Ιδωμεν…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή