Ισπανία: Αναστολή της καταλανικής αυτονομίας αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της η Βαρκελώνη

Ισπανία: Αναστολή της καταλανικής αυτονομίας αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της η Βαρκελώνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της αυτόνομης καταλανικής περιφέρειας, εάν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών. 

Ο Πουτζδεμόν προέβη σε μία διφορούμενη κίνηση το βράδυ της Τρίτης, κηρύσσοντας συμβολικα την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διαπραγματεύσεις τη Μαδρίτη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, απογοητεύοντας σε μεγάλο βαθμό τους οπαδούς της απόσχισης. 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, εφόσον επιμείνει στην προοπτική της απόσχισης, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλωνίας, αν επιλέξει το σενάριο του διαζυγίου. 

«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει 'ναι' ή 'όχι'», δήλωσε συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, προσθέτοντας ότι «αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση». Βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη μπορεί να αναστείλει την πολιτική αυτονομία μιας περιφέρειας αν παραβεί τον νόμο. Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Ραχόι να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να καλέσει σε βουλευτικές εκλογές την περιφέρεια, δεν έχει ενεργοποιηθεί από την έγκριση του Συντάγματος του 1978, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τοπικά κόμματα, ετοιμάζοντας την απάντησή του, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Αν πει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία, η κυβέρνηση θα παρέμβει. Αν πει ότι δεν την κήρυξε, τότε το ακροαριστερό καταλανικό κόμμα CUP θα αποσύρει το πιθανότερο την υποστήριξή του από την κυβέρνηση μειοψηφίας. Το CUP κάλεσε χθες τον Πουτζδεμόν να προβεί σε μία κήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία δεν θα αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά την ουσία της, αψηφώντας τις προθεσμίες της Μαδρίτης. Η στάση αυτή υποστηρίζεται επίσης από την Καταλανική Εθνοσυνέλευση, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και ασκεί σημαντική επιρροή.

Μαζί τους συντάχθηκε σήμερα και ένα άλλο σημαντικό μέλος του συνασπισμού του Πουτζδεμόν, η ERC, ο ηγέτης της οποίας, Οριόλ Τζουνκέρας, είπε πως πρέπει να προχωρήσει η απόσχιση από την Ισπανία μετά την ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η καταλανική κυβέρνηση δήλωσε πως το 90% των Καταλανών ψήφισε υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο οι κεντρικές αρχές της χώρας είχαν κηρύξει παράνομο, ενώ η πλειονότητα των αντιτιθέμενων στην ανεξαρτησία δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής να πέσει περίπου στο 43%.

«Έχουμε μια κατηγορηματική και απόλυτη δέσμευση να εκπληρώσουμε τη δημοκρατική εντολή της 1ης Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Τζουνκέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή