Ταύτιση απόψεων Τσακαλώτου – Λαγκάρντ για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ταύτιση απόψεων Τσακαλώτου – Λαγκάρντ για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη να κλείσει έως το τέλος της χρονιάς η τρίτη αξιολόγηση ώστε να επανεκκινήσει η συζήτηση για το χρέος συμφώνησαν Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχαν στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου έγινε σε καλό κλίμα ενώ πηγή με γνώση των συζητήσεων φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πηγές που κάνουν λόγο για διευθέτηση του χρέους τον Ιούνιο, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η Αθήνα φαίνεται πως τάσσεται υπέρ αυτής καθώς θεωρεί πως η συμβολή του Ταμείου στο ζήτημα του χρέους θα είναι καθοριστική.

Οσο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα στο θέμα της ελληνικής εξόδου στις αγορές η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται ανήσυχη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ωστόσο, μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην θέση του ΔΝΤ σχετικά με την παραμονή του ή μη στο πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,57%  υπερβαίνοντας τις προβλέψεις τόσο των Ευρωπαίων για 3,5% όσο και του ΔΝΤ για 2,2%.

Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση είχαν συναντήσεις και με επενδυτές. Ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να υπεραμύνθηκε της στάσης του ΔΝΤ και της πίεσης που ασκεί στο θέμα του χρέους. Ο κ. Μάλπας υποσχέθηκε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα πιέσει και τη Γερμανία ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε δυο 24ωρα πριν το ραντεβού της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει κλειστεί για λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας της Δευτέρας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή