Η επόμενη ημέρα στην Αυστρία – Τα σενάρια μετά την εκλογική νίκη Κουρτς

Η επόμενη ημέρα στην Αυστρία – Τα σενάρια μετά την εκλογική νίκη Κουρτς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή προς τα δεξιά πραγματοποίησε το αυστριακό εκλογικό σώμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του 31χρονου Σεμπάστιαν Κουρτς να αναδεικνύεται νικητής, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βασίζοντας την προεκλογική εκστρατεία του σε μία σκληρή γραμμή έναντι της μετανάστευσης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει το 31.4% των ψήφων, με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (SPO) και τους Σοσιαλδημοκράτες να μάχονται για τη δεύτερη θέση, με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται γύρω στο 26-27%. Σύμφωνα με την Independent, to SPO αυτή τη στιγμή προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών με 27.4 έναντι 26.7%. 

Η έκβαση του τελικού αποτελέσματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, οι οποίες αριθμούν περίπου 889.000 και θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. 

Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015, η Αυστρία υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία έντονα δεξιά στροφή σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στη χώρα, η οποία κορυφώθηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η επιλογή του Κουρτς να τοποθετήσει τη μεταναστευτική κρίση στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής του εκστρατείας, προκρίνοντας μία σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, θόλωσε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του κόμματος του και του Κόμματος Ελευθερίας, αλλά τελικώς τον δικαίωσε.

Kαθότι το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η προοπτική μίας κυβέρνησης συνεργασίας μοιάζει το πιθανότερο σενάριο, με πιθανότερο κυβερνητικό εταίρο την Ακροδεξιά, παρά το γεγονός ότι ο Κουρτς δηλώνει ανοιχτός και σε άλλες επιλογές. Μολαταύτα, ανεξαρτήτως της κυβερνητικής συνεργασίας που θα προκύψει, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι ο Κουρτς θα γίνει ο με διαφορά νεότερος ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Δεν έχει συμφωνηθεί καμία συνεργασία ούτε με το Κόμμα Ελευθερίας ούτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε ο ίδιος ο Κουρτς, τονίζοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε για τα τελικά αποτελέσματα».

Παρότι οποιαδήποτε συμμαχία μεταξύ δύο εκ των τριών πρώτων κομμάτων είναι πιθανή, καθώς μέχρι και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε κυβερνητική συνεργασία με τo SPO, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα βρεθεί σε πολύ μειονεκτική θέση αν τελικώς τερματίσει στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η προοπτική συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει. Επιπλέον, μία συμμαχία Κόμματος Ελευθερίας-Σοσιαλδημοκρατών, στην οποία οι τελευταίοι θα αποτελούν τον «αδύναμο εταίρο» και η οποία θα αναδείξει καγκελάριο τον επικεφαλής του SPO, Xάινζ -Κρίστιαν Στράχε, μοιάζει απίθανη ως σενάριο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το πως θα κινηθούν, λόγω των χρόνιων αψιμαχιών τους με τους κυβερνητικούς εταίρους τους του Λαϊκού Κόμματος και λόγω της έντονης δυσπιστίας τους απέναντι στην Ακροδεξιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή