Διάκριση καθηγήτριας γλωσσολογίας του ΑΠΘ

Διάκριση καθηγήτριας γλωσσολογίας του ΑΠΘ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βραβείο του Ιδρύματος Alexander von Humboldt 2017 για Καινοτόμες Διαδικτυακές Πρωτοβουλίες απέσπασε η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αθηνά Σιούπη.

«Πρόκειται για τη δημιουργία ενός Δικτύου Συγκριτικής Γλωσσολογίας με αφετηρία την Ελλάδα. Στοχεύει στη σύγκριση των γλωσσών της Μεσογείου – εντός και εκτός Ε.Ε. – και της Γερμανικής , με άξονες την έρευνα και τη διδασκαλία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και η χρονική αφετηρία, ο Σεπτέμβριος του 2017», εξηγεί η ίδια, συνεχίζοντας: «Το Δίκτυο απευθύνεται σε νέους ερευνητές, δηλαδή φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς φοιτητές από το χώρο της Μεσογείου, ενός χώρου που εμπλέκεται ιδιαίτερα στις μετακινήσεις πληθυσμών, με στόχο να συμβάλει σε επίλυση θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με αυτόν, μέσα από ένα γλωσσολογικό πρίσμα».

Η δράση προσβλέπει «στη διοργάνωση διεθνούς ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Potsdam και ενός Θερινού Σχολείου στο ΑΠΘ, στο οποίο θα συμμετέχουν οι νέοι ερευνητές. Μέσω του Προγράμματος Κινητικότητας Erasmus+, θα αξιοποιήσει τις συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται σειρά διαλέξεων μέσω του διαδικτύου, ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ιστότοπος, που θα παρέχει άρθρα, παρουσιάσεις, βιβλία – όλα ελεύθερα προσβάσιμα στο σύνολο των διαδικτυακών χρηστών. Επιπλέον, θα λειτουργεί ως φόρουμ διακρατικής ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Στη δημιουργία Δικτύου και στη συνεργασία ανάμεσα σε φοιτητές και διδάσκοντες των χωρών που συμμετέχουν έγκειται, άλλωστε, η καινοτομία της ιδέας.

Εκτός της ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Ελληνα ερευνητή, η οποία θα προκύψει, είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι αποκτάται ελεύθερη πρόσβαση σε άρθρα, παρουσιάσεις, βιβλία. Καθώς δεν καλύπτονται πολλές συνδρομές σε βιβλιογραφικές βάσεις Πανεπιστημίων λόγω μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, η έρευνα στην Ελλάδα έχει καταστεί δυσχερής». Η χρησιμότητα του Δικτύου και του ιστότοπου, προφανής: «Φαντάζεστε πόσο σημαντικό είναι για ένα μεταπτυχιακό φοιτητή, έναν υποψήφιο διδάκτορα ή ένα μεταδιδακτορικό φοιτητή να έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί Πανεπιστήμια όπως το Humboldt; Να παρακολουθήσει μαθήματα από διακεκριμένους επιστήμονες; Να συμμετάσχει στην Ημερίδα αλλά και στο Θερινό Σχολείο, που θα πραγματοποιηθεί; Από την αλληλεπίδραση που εξασφαλίζεται, είναι πιθανόν να προκύψουν και νέα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία θα μπορούν να εμπλακούν οι νέοι επιστήμονες. Γιατί ο χώρος της Μεσογείου έχει μία δυναμική και ο ρόλος της γλώσσας ως πολιτισμικός διαμεσολαβητής, ιδιαίτερα σημαντικός».

Σύμφωνα με την κ. Σιούπη, το Ιδρυμα Alexander von Humboldt «στοχεύοντας στην αριστεία, χρηματοδοτεί την έρευνα Γερμανών και αλλοδαπών ερευνητών και απονέμει βραβεία όπως το συγκεκριμένο μεταξύ άλλων υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης, χρηματοδοτούμενης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Ετσι προσφέρει την ευκαιρία δόμησης ενός δικτύου σε ακαδημαϊκό και πολιτισμικό επίπεδο ανάμεσα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας. Δεδομένης της ελλιπούς χρηματοδότησης στην Ελλάδα, προσπαθούμε να κάνουμε την έρευνά μας με όσα μέσα διαθέτουμε, προσβλέπουμε όμως και σε άλλους πόρους, όπως Ιδρύματα και φορείς που χρηματοδοτούν την έρευνα».

Οσο για τη βράβευσής της, «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας ημερίδας του Ιδρύματος Alexander von Humboldt, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε δεξίωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, στους τιμώμενους και τους υπότροφους απ’όλο τον κόσμο. Βραβευθήκαμε πέντε ακαδημαϊκοί με το συγκεκριμένο βραβείο – από την Ελλάδα, τη Λευκορωσία, τον Καναδά, την Τουρκία και τη Νιγηρία. Η διάκριση, πολύ σημαντική, επειδή μπορεί κανείς να υλοποιήσει πλέον αυτό που ως τώρα ήταν μόνο όραμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή