ΠΓΔΜ: Τέλος εποχής για τον «ανίκητο» Γκρουέφσκι

ΠΓΔΜ: Τέλος εποχής για τον «ανίκητο» Γκρουέφσκι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τα Σκόπια για τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών δίνουν σαρωτική νίκη του νέου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από τον πρώτο κιόλας γύρο και συντριπτική ήττα του Νικολά Γκρουέφσκι.

Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων δήμων περνάει στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος και των συμμάχων του Αλβανών.

Είναι, δε, πολύ πιθανό να εκλεγεί από την πρώτη (χθεσινή) ψηφοφορία ο υποψήφιος του Ζάεφ ακόμα και στην υπερδημαρχία της πόλης των Σκοπίων με τις οκτακόσιες χιλιάδες δημότες.

Ο Ζάεφ δείχνει να ολοκληρώνει αυτό που ξεκίνησε στις εκλογές του Δεκεμβρίου, την εκδίωξη δηλαδή από την εξουσία του Νικολά Γκρουέφσκι.

Μπορεί να πανηγυρίζει ήδη, αφού πλέον ο δεύτερος γύρος θα έχει μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα.

Το ίδιο και ο κυβερνητικός του συνεταίρος, Αλβανός ηγέτης Αλι Αχμέτι, που δείχνει να κυριαρχεί στους λεγόμενους αλβανικούς δήμους, όπου οι επιλογές του είχαν να ανταγωνιστούν τους ομοεθνείς του ανερχόμενου, κατά πολλούς φιλοτουρκικού κόμματος Μπέσα. Ο Αχμέτι επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στο αλβανικό στοιχείο.

Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη για τον εθνικολαϊκιστή Νικολα Γκρουεφσκι που δείχνει να ηττάται κατά κράτος από τον Ζάεφ και πιθανότατα βλέπει την πόρτα της εξόδου από το κόμμα και την πολιτική σκηνή.

Και αν ο μισητός του αντίπαλος τηρήσει την υπόσχεσή του ότι θα τον σύρει στα δικαστήρια, ίσως να καταλήξει και στην φυλακή, δεδομένου ότι έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις για βαρύτατα αδικήματα εναντίον του.

Ο μύθος του «ανίκητου» με τον οποίο ο Γκρουεφσκι περιέβαλε εαυτόν, επικαλούμενος τις έντεκα συνεχείς νίκες του κόμματός του σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που τον θρόνιασαν επί δέκα συνεχή χρόνια στην πρωθυπουργία, κατέρρευσε μέσα σε λίγους μήνες.

Τι μεσολάβησε από τον Δεκέμβριο οπότε η κάλπη έβγαλε το κόμμα του, το VMRO, πρώτο σε ψήφους και έδρες, ανεξαρτήτως εάν δεν μπόρεσε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει μια ακόμα κυβέρνησή του;

Η απώλεια της εξουσίας. Έχασε τον έλεγχο των ΜΜΕ, του κρατικού μηχανισμού, των σωμάτων ασφάλειας που χρησιμοποιούνταν για να τρομοκρατούν τους πολίτες, ο επιχειρηματικός κοσμος διαβλέποντας την πλάστιγγα να γέρνει του γύρισε την πλάτη, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί του έδειξαν την έξοδο και η στήριξη της Μόσχας δεν ήταν αρκετή δεδομένης της επιθυμίας των πολιτών να πορευτούν προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ήταν όλα αυτά, μαζί με την πολιτικού του πρωτόγονου εθνικολαϊκισμό, που τον έφεραν και τον κράτησαν επί δέκα χρόνια στην κορυφή. Και μόλις τα έχασε, κατέρρευσε. Τώρα ο Ζάεφ απολαμβάνει το μεθύσι της νίκης. Το πως θα ασκήσει την εξουσία, αν δηλαδή βαδίσει στα πρότυπα μιας ΄σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ή θα χρησιμοποιήσει την λαϊκή εντολή για κυβερνήσει ως ένας «άλλος Γκρουέφσκι», σοσιαλιστής αυτή τη φορά, θα φανεί. Μπορεί και σύντομα.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή