Ηττα των Κούρδων στο Κιρκούκ

Ηττα των Κούρδων στο Κιρκούκ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ δύσκολη συγκυρία αντιμετωπίζουν οι κουρδικές δυνάμεις στο Κιρκούκ το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και βάσει των κουρδικών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρούν να απομονώσουν το Κιρκούκ και να ελέγξουν τον δρόμο που ενώνει την πόλη με τα αυτόνομα εδάφη του Ιρακινού Κουρδιστάν. Την ίδια ώρα, στις τάξεις των Κούρδων παρατηρούνται λιποταξίες, καθώς δυνάμεις των Πεσμεργκά, οι οποίες ελέγχονται από την οικογένεια του πρώην προέδρου του Ιράκ, αποχωρούν από τα σημεία  των συγκρούσεων και αρνούνται να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες.

Στο εσωτερικό του Κιρκούκ, δυνάμεις των Πεσμεργκά και ομάδες πολιτών έχουν διακόψει την κίνηση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Στη διαφιλονικούμενη πόλη έχουν φτάσει και πολεμιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις κουρδικές συνοικίες της πόλης.

Νίκη του Ιράκ και των Σιιτών

Οι τελευταίες πληροφορίες από την περιοχή δείχνουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από σιιτικές δυνάμεις, τις τελευταίες ώρες σημειώνουν αξιοσημείωτες επιτυχίες στο Κιρκούκ. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν τον αερολιμένα του της πόλης, ενώ την ίδια ώρα, οι εγκαταστάσεις της Εταιρίας Νότιου Φυσικού Αερίου τέθηκαν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Οι κουρδικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν στην περιοχή αποχώρησαν από τα σημεία συγκρούσεων δίχως να προβάλλουν αντίσταση.

Νωρίτερα, οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν και μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της περιοχής, την Βάση Κ1. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, η διοίκηση του Κιρκούκ ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την μετωπική επίθεση του ιρακινού στρατού.

Επέμβαση Αμερικανών

Οι ΗΠΑ εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις, με το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τα όσα διαδραματίζονται στο Κιρκούκ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. 

Καθώς λαμβάνουν χώρα αυτές οι κρίσιμες εξελίξεις, στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, στο Χέβλερ (Αρμπίλ), οι κουρδικές δυνάμεις συζητούν με την αμερικανική πλευρά τις τελευταίες εξελίξεις. Η κρίσιμη συνάντηση των δυο πλευρών συνεχιζόταν τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις κουρδικές πηγές, οι Αμερικανοί επιχειρούν να δρομολογήσουν μια «ενδιάμεση φόρμουλα», η οποία θα ικανοποιεί μερικώς και τις δυο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι το κέντρο του Κιρκούκ παραμένει υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, των ένοπλων ομάδων των Κούρδων πολιτών και του ΡΚΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή