«Οχι» Εφετείου στην προσωρινή αποφυλάκιση της Ηριάννας

«Οχι» Εφετείου στην προσωρινή αποφυλάκιση της Ηριάννας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η αίτηση της 29χρονης Ηριάννας που ζητούσε να αποφυλακιστεί προσωρινά, επικαλούμενη λόγους που σχετίζονταν με την επιστημονική της κατάρτιση και τη δυνατότητα της να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Γ. Γεράκη ο οποίος είχε προτείνει λίγο νωρίτερα την απόρριψη της, καθώς, όπως ανέφερε, δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία, ούτε πείστηκε για το επείγον του αιτήματος και των λόγων που προβλήθηκαν για τη θεμελίωση του.

Το ίδιο, υπέρ της απόρριψης του αιτήματος του αποφάσισε το δικαστήριο και για τον συγκατηγορούμενο, 33χρονο, ο οποίος είχε ζητήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του για λόγους υγείας.

Επεισόδια μετά την ανακοίνωση της απόφασης

Με συνθήματα του τύπου «Ες Ες μπάτσοι δικαστές» και το «πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από τα κελιά», υποδέχθηκαν την απόφαση αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες των κατηγορουμένων που ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα ενώ κάποιοι από αυτούς πέταξαν καρέκλες και μπουκάλια προς την έδρα του δικαστηρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες καθ όλη τη διάρκεια της δίκης απώθησαν τους αλληλέγγυους οι οποίοι φωνάζοντας οδηγήθηκαν εκτός του δικαστικού μεγάρου.

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε.  Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία», τόνισε, σε δήλωσή του, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς. «Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική», συμπλήρωσε.

Τι υποστήριξε ο εισαγγελέας

Νωρίτερα, κατά την πρότασή του, ο εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

«Το ζητημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα και πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

Οσο για την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση»

Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει να παραμείνει στη φυλακή και ο συγκατηγορούμενός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή