ΚΟΣΜΟΣ

DW: Δυσκολεύουν οι συζητήσεις για κυβέρνηση «Τζαμάικα» στη Γερμανία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) στις χθεσινές τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, θα οδηγήσουν στην σκλήρυνση των θέσεων των εν δυνάμει εταίρων κατά τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα» στο Βερολίνο. Στο ίδιο το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας οι επιλογές είναι, είτε ο μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, είτε η συνεργασία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Οι αιτίες της ανόδου των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας σχετίζονται με τοπικά θέματα, με την προσωπικότητα του υποψήφιου πρωθυπουργού, όπως και με την ανακοίνωση του SPD, αμέσως μετά την ήττα του στις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Αυτή η επιλογή επέτρεψε στους Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξονία να εντείνουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες την προεκλογική αντιπαράθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Η κλιμάκωση δεν οδήγησε μόνο στη συσπείρωση των οπαδών του. Το SPD κατάφερε να κερδίσει και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, αλλά και να κινητοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα πολίτες που απείχαν από τις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κρατίδιο, οι επιλογές είναι είτε ο μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, είτε η συνεργασία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα με τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία δίνει προς το παρόν μια ανάσα στο SPD, όπως και στον πρόεδρό του, Μάρτιν Σουλτς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ηγεσία του κόμματος μπορεί να εφησυχάζει. Οπαδοί και μέλη αναμένουν μια πλατιά συζήτηση στο κόμμα για τα αίτια της καθοδικής πορείας, όπως και για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος στο μέλλον.

Ανάγκη να γίνει μια εσωκομματική συζήτηση έχουν και οι Χριστιανοδημοκράτες. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η δεύτερη εκλογική ήττα της Άγκελα Μέρκελ μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αυτή η εξέλιξη την αποδυναμώνει πολιτικά και ενθαρρύνει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος να επιμείνει σε μια δεξιά στροφή των Χριστιανοδημοκρατών.

Επιπλέον θα πρέπει να αναμένεται ότι η πτώση της εκλογικής δύναμης, τόσο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων στις χθεσινές εκλογές, θα δυσκολέψει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στο Βερολίνο. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των εκάστοτε οπαδών τους, η διάθεση του κάθε κόμματος για συμβιβασμούς θα είναι αρκετά περιορισμένη.

Πηγή: DW, ΑΠΕ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ