Δεξιά στροφή στην Αυστρία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Το κόμμα FPOe του πρώην νεοναζί Χάιντς Κρίστιαν Στράχε αναγορεύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην Αυστρία, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής τού δίνει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με οποιοδήποτε από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η κυβερνητική προοπτική του αντιμεταναστευτικού κόμματος υπογραμμίζει τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην πολιτική ζωή της Ευρώπης το εκρηκτικό μείγμα της ανασφάλειας για τις θέσεις εργασίας και το μέλλον του κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με τη μετανάστευση.

Οι κάλπες της Κυριακής ανέδειξαν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο απέσπασε ποσοστό 31,6%, κερδίζοντας 7,6 μονάδες. Σε μια αναμέτρηση που περιστράφηκε γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, ο Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών την τελευταία διετία, έδρεψε τα εκλογικά οφέλη της πολιτικής που εφάρμοσε για το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» το 2015. Ο Κουρτς διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με συνθήματα όπως «νέο στυλ» και «ή τώρα ή ποτέ», ενώ υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας και τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση των οποίων έως τώρα συναντούσε αντιστάσεις τόσο στην αυστριακή κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες έμειναν στάσιμοι στο 26,9% και το FPOe απέσπασε 26% κερδίζοντας 5,5 μονάδες. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του FPOe μετά το 26,9% που είχε αποσπάσει το 2000 ο ιστορικός ηγέτης του, Γεργκ Χάιντερ. Τη χρονιά εκείνη, το FPOe είχε συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα υπό τον τότε καγκελάριο Σούσελ, σε έναν συνασπισμό ο οποίος είχε οδηγήσει σε απαξίωση του κόμματος και τον οποίο δεν είναι βέβαιο ότι ο Στράχε θα θελήσει να επαναλάβει – ιδίως εφόσον πλέον είναι ανοικτή η πόρτα της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες, που φέτος ήραν το βέτο στην κυβερνητική συνεργασία με το FPOe.

Τα δύο κόμματα συνέπεσαν στην προεκλογική υπεράσπιση μέτρων για την άνοδο του κατώτατου μισθού και την προστασία των συντάξεων, ενώ το FPOe έχει ρίξει γέφυρες συγκυβέρνησης εγκαταλείποντας τις παλαιότερες προτάσεις για δημοψήφισμα περί εξόδου της Αυστρίας από την Ε.Ε. Το αποτέλεσμα της Κυριακής έδειξε ότι οι ψηφοφόροι των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων προτίμησαν το FPΟe σε ποσοστό 59%, αντί 19% για το SPOe. Αντιθέτως, ισομοιρασμένη στα τρία μεγάλα κόμματα ήταν η ψήφος μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων και οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν προβάδισμα μεταξύ των συνταξιούχων. «Το FPOe σήμερα είναι πολύ πιο ριζοσπαστικό απ’ ό,τι την τελευταία φορά που κυβέρνησε, το 2000, αλλά αυτό δεν είναι τόσο εμφανές, γιατί ολόκληρη η κοινωνία έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά», δήλωσε ο αναλυτής του Κέντρου Τεκμηρίωσης Αυστριακής Αντίστασης, που ερευνά την Ακροδεξιά, Αντρέας Πέχαμ. «Το 60% της κοινωνίας ψήφισε τη δική μας ατζέντα», δήλωσε χθες ο Στράχε.

H πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση της Ευρώπης σε θέματα μετανάστευσης, αυτή της Ουγγαρίας, συνεχάρη τον Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζοντας ικανοποίηση «για τη νίκη ενός υποψηφίου που σε πολλές περιπτώσεις είχε αντίστοιχες θέσεις με τις δικές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή