Αντίστροφη μέτρηση στην Καταλωνία

Αντίστροφη μέτρηση στην Καταλωνία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον κυβερνήτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει τη διοίκηση της αυτόνομης περιοχής την ερχόμενη Πέμπτη, αν οι αρχές της Βαρκελώνης δεν αποσαφηνίσουν τη στάση τους στο θέμα της ανεξαρτησίας. Την περασμένη Τρίτη, ο Πουτζντεμόν είχε προχωρήσει σε συμβολική ανακήρυξη ανεξαρτησίας, βάσει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, την οποία ωστόσο ανέστειλε ευθύς αμέσως, ζητώντας διάλογο με τη Μαδρίτη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του απάντησε με τελεσίγραφο, αξιώνοντας να ξεκαθαρίσει με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» αν έχει όντως κηρύξει την ανεξαρτησία από το ισπανικό βασίλειο. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, θα κάνει χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, που της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει την απευθείας διοίκηση της Καταλωνίας.

Δύο ώρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο, χθες το πρωί, ο Πουτζντεμόν έστειλε την απάντησή του, στην οποία απέφυγε να είναι ξεκάθαρος. Αντί γι’ αυτό, ο Καταλανός κυβερνήτης ζήτησε «ειλικρινή και έντιμο» διάλογο, με ορίζοντα δύο μηνών. Την απάντηση του Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «ανεπαρκή» η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. «Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να απαντήσει με ένα “ναι” ή με ένα “όχι”», δήλωσε η Σανταμαρία.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Πουτζντεμόν έχει διορία μέχρι τις 10 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης να αποσαφηνίσει τη στάση του. Σε διαφορετική περίπτωση, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί, βάσει του άρθρου 155, να αναλάβει καίριες λειτουργίες της καταλανικής διοίκησης, να διαλύσει το τοπικό Κοινοβούλιο και να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές.

Την κατάσταση φόρτισε περαιτέρω ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, ο οποίος ζήτησε χθες την προφυλάκιση του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Ζοζέπ Λουίς Τραπέρο, με την κατηγορία της «στάσης», καταλογίζοντάς του ότι δεν προστάτεψε τις δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας από οργισμένους διαδηλωτές στη Βαρκελώνη. Το ανώτατο δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον Τραπέρο, αν και του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα, έστειλε όμως στη φυλακή τους επικεφαλής δύο κοινωνικών οργανώσεων, της ANC και της Omnium, που είχαν πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή