Γερμανία: Στη σκιά της Σαξονίας οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα»

Γερμανία: Στη σκιά της Σαξονίας οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Ισως το μόνο θετικό στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κάτω Σαξονίας για την καγκελάριο Μέρκελ είναι ότι… πέρασαν. Περισσότερο από την ήττα που υπέστησαν σε τοπικό επίπεδο τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, αυτό που μετράει για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι ότι μπορεί, χωρίς άλλους εκλογικούς υπολογισμούς, να προχωρήσει στις συνομιλίες για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μας αποδυναμώνει σε ό,τι αφορά το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ. «Θα έχουμε ούτως ή άλλως αρκετές διαμάχες, κανένας δεν έχει ψευδαισθήσεις περί αυτού». Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης «Τζαμάικα»  (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, διότι «πρόκειται για έναν ασυνήθιστο πολιτικό συνδυασμό».

Το αποτέλεσμα της Κάτω Σαξονίας ήρθε να διαψεύσει την τάση που παρατηρήθηκε φέτος στις περιφερειακές εκλογές του Σλέσβιχ Χολστάιν και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Ούτε η πτώση του δικομματισμού επιβεβαιώθηκε (Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν από κοινού 70%) ούτε οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών οφείλονται σε κάποιο ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα της AfD, η οποία μετά βίας ξεπέρασε το 6%. Οι Πράσινοι έχασαν πέντε ποσοστιαίες μονάδες και οι Φιλελεύθεροι έχασαν 2,5. Η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών με 36,9% αποτελεί ανάσα για τον επικεφαλής τους Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όμως εξακολουθεί να κινδυνεύει να χάσει τα ηνία στο επόμενο συνέδριο του κόμματος. Μετά τις προχθεσινές εκλογές, ένα νέο άστρο ανέτειλε στη σπαρασσόμενη σοσιαλδημοκρατία, αυτό του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή