Ν.Δ.: Επιχείρηση εξωστρέφειας

Ν.Δ.: Επιχείρηση εξωστρέφειας

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική του ευρωπαϊκή αντεπίθεση και επιχείρηση εξωστρέφειας αρχίζει αύριο από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που o Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί από τις ΗΠΑ να εκπέμψει μήνυμα εξόδου από την κρίση και να εδραιώσει εικόνα μεταμνημονιακού αφηγήματος. Η επίσκεψη Μητσοτάκη –στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ– δεν είναι τυπική και πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το ελληνικό ζήτημα «τρέχει» παράλληλα με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει το μήνυμα ότι είναι «παρών» στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση –συχνά σε συντονισμό με επίσημα χείλη Ευρωπαίων αξιωματούχων– επιχειρεί να οικοδομήσει αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, την ώρα, όμως, που η τρίτη αξιολόγηση παραμένει ανοικτή, όπως και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την κανονικότητα, εξάλλου, που ευαγγελίζονται πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, φιλοδοξεί να εκφράσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., επιμένοντας ότι η επάνοδος σε αυτήν δεν μπορεί να υπηρετηθεί από αυτή την κυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό διέτρεξε τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου των Π. Λιαργκόβα και Χ. Παπαγεωργίου. Μιλώντας για τις δυνατότητες της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης «μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί», το εμποδίζουν, όμως, «οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνον έβλαψε τη χώρα, αλλά «έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο και τις δικές του θέσεις στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο θα συναντήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, επίσκεψη που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ και, πάντως, στη σκιά της δυσφορίας της Πειραιώς για τις παραινέσεις που έκανε από αθηναϊκό έδαφος ο Γ. Ντάισελμπλουμ για την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση. Αύριο, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία για επαφές με τους ομοϊδεάτες επιτρόπους του ΕΛΚ, σε γεύμα που οργανώνει στις Βρυξέλλες ο κ. Αβραμόπουλος. Η επίσκεψη ανοίγει έναν κύκλο ευρωπαϊκών επαφών που θα συνεχιστεί στα μέσα Νοεμβρίου με τη μετάβαση του προέδρου της Ν.Δ. στο Στρασβούργο, για να μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, ενώ λίγες ημέρες μετά προγραμματίζεται παρέμβασή του σε εκδήλωση του Ιντστιτούτου Bruegel, στην οποία θα μιλήσει ακόμη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσκεψη-αστραπή του προέδρου της Ν.Δ. στις ΗΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου για ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Η επιχείρηση «εξωστρέφεια» του κ. Μητσοτάκη, που κρίνεται ούτως ή άλλως επιβεβλημένη λόγω της συγκυρίας, αποτελεί και εμμέσως πλην σαφώς ακόμη ένα μέτωπο σύγκρισης με τον πρωθυπουργό και το ύφος της διεθνούς παρουσίας εκάστου. Μόνον τυχαία δεν ήταν η χθεσινή παρέμβασή του για την πρωθυπουργική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτή πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τον πήχυ των προσδοκιών ψηλά καλώντας τον πρωθυπουργό να επιστρέψει με σαφή ανταλλάγματα: μια επωφελή συμφωνία «μακράς πνοής» για τη βάση της Σούδας, τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος» με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για την Τουρκία, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το μεταναστευτικό.

«Απέχουμε από μια ομοσπονδιακή Ευρώπη»

«Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας» είναι ο τίτλος του βιβλίου των κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου, που παρουσιάστηκε χθες. Στην εκδήλωση μίλησαν, πλην του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκης. «Απέχουμε από ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι μετά το Brexit χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η οικονομία, που απαιτούν κοινές δράσεις και συντονισμό. «Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, ωστόσο η πρόσφατη τοποθέτηση Μακρόν και οι θέσεις της κ. Μέρκελ δημιουργούν ελπίδες», κατέληξε.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «η δόλια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αμφισβητήσει την Ευρώπη οδήγησε σε δική του ήττα» και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί στον πολιτικό και αμυντικό τομέα με κοινή πολιτική άμυνας αλλά και κοινή υπηρεσία συνοριοφυλακής για την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την Ε.Ε. απροετοίμαστη και οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία να μπουν σε προγράμματα», είπε ο κ. Λιαργκόβας, ενώ ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι «η Ελλάδα που έδωσε πολλά στο ευρωπαϊκό φαινόμενο πρέπει να είναι μέσα στα πράγματα, να είναι μέσα στη βάρκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή