Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επέστρεψε

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επέστρεψε

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί σταθερότητα και ενδυναμώνει τον γεωστρατηγικής σημασίας κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Παγκόσμιων Σχέσεων του Σικάγου, μια ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Επειτα από επτά χρόνια κρίσης η Ελλάδα «επιστρέφει», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, και αυτή είναι η στιγμή της περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που, όπως είπε, μπορεί να γίνει στο επίπεδο των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα (στα πεδία του τουρισμού και της κτηματαγοράς, της ενέργειας, των υποδομών, της νέας τεχνολογίας, των αγροτικών επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα), και παράλληλα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, εφόσον οι βασικές ανησυχίες ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπιστούν.

Συζήτηση με Λαγκάρντ

Μετά τη διήμερη παραμονή του στο Σικάγο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, και συναντήθηκε με έναν γερουσιαστή, βουλευτές, τον δήμαρχο της πόλης και τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλινόι, ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Ουάσιγκτον όπου τις πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας) επρόκειτο να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητεί επιτακτικά να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διαβεβαιώσει την κ. Λαγκάρντ για τη βούληση να ολοκληρωθεί αυτή πριν από το τέλος του έτους, ώστε, μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, να τεθεί το συντομότερο προς συζήτηση, με την προτροπή και του ΔΝΤ, το θέμα του χρέους.

Παράλληλα, θα ζητήσει να αποσαφηνίσει το ΔΝΤ το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα, ενώ σημαντική πτυχή της συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει και το θέμα των ελληνικών τραπεζών και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, συζήτησαν την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης και με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για διεθνείς σχέσεις, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να τάχθηκε υπέρ της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

Στις επαφές με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Σικάγο, ο κ. Τσίπρας πρόβαλε το αφήγημα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσα από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, το οποίο δεν θα παρουσιάζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate, τις αερομεταφορές, startups, δήλωσε υπέρμαχος των ξένων επενδύσεων σημειώνοντας ότι για να προχωρούν αυτές απρόσκοπτα πρέπει να γίνονται σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που, όπως είπε, δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλές από τις επενδυτικές δράσεις να καθίστανται επισφαλείς.

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Παγκόσμιων Σχέσεων του Σικάγου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2%. Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δύο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτήν τη χρονιά, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε επίσης στην έξοδο της χώρας στις αγορές, και στο γεγονός ότι, όπως είπε, ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή