ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αισθάνεται ευνουχισμένος ο Τίλερσον

A.P., GUARDIAN

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά και το σχόλιο Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή ότι ο Τραμπ «έχει ευνουχίσει» τον Τίλερσον.

Το σχόλιο, που αποτέλεσε αφορμή για τον καταιγισμό δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ανήκει στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε πως ο Τραμπ «δεν μπορεί να ευνουχίζει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών». «Εκανα έλεγχο. Είμαι άθικτος», απάντησε σαρκαστικά ο Τίλερσον, διαψεύδοντας, ουσιαστικά, τέτοια σενάρια.

Παράλληλα, ο Τίλερσον δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε πηγές που υποστηρίζουν πως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «ηλίθιο». Χαρακτηριστικά, ο ίδιος τόνισε πως «δεν θα απαντήσει ώστε να μη δώσει περαιτέρω αξία σε μια τέτοια ερώτηση», ενώ, όταν ρωτήθηκε ξανά, δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν συμμετέχει σε καταστροφικά παιχνίδια της Ουάσιγκτον».

Η κριτική του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή εναντίον του Τραμπ και η αναλογία με τον ευνουχισμό έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του Τίλερσον, καθόσον επικρατεί η γενική αίσθηση πως ο ίδιος βρίσκεται σε διαμάχη με τον ίδιο τον Τραμπ. Η διάσταση απόψεων Τραμπ και Τίλερσον είναι εμφανής και στο καυτό ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Ο Τραμπ επανειλημμένως έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία λόγω μη συμμόρφωσης του Ιράν. Αντιθέτως, ο Τίλερσον επιδιώκει να απαλύνει τη γραμμή αυτή, καθιστώντας σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε ακραίες κινήσεις.

Ανθρωποι του Τραμπ αφήνουν να διαρρεύσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι βαθιά δυσαρεστημένος από τον Τίλερσον, καθώς πιστεύει πως ο τελευταίος διακατέχεται από συντηρητισμό ως προς τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αμερική. Από την άλλη, ο Τίλερσον παρουσιάζεται κουρασμένος από τις αντιφατικές δηλώσεις του Τραμπ και από το γεγονός πως οδηγείται σε βαθμιαία απομόνωση στην Ουάσιγκτον. Επισήμως, βέβαια, ο Τίλερσον διατυμπανίζει πως η σχέση τους εδραιώνεται σε γερά θεμέλια, δίχως οι μικροεντάσεις να έχουν σταθεί εμπόδιο στο έργο του.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ