Σε συντάξεις 55,4% των δαπανών κοινωνικής προστασίας

Σε συντάξεις 55,4% των δαπανών κοινωνικής προστασίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σύγχρονη κοινωνική επιδημία με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας τείνει να μετεξελιχθεί η συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τους υψηλότερους δείκτες φτώχειας, παρά τις υψηλότατες δαπάνες κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τουλάχιστον ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2016 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού, ήτοι 3,8 εκατ. άνθρωποι, έναντι 28,1% το 2008. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), έναντι 23,7% που ήταν το 2008.

Την ίδια στιγμή, προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλές, το 2015 ανήλθαν σε 45,75 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2014. Και αποδεικνύουν για ακόμη μία χρονιά ότι τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες το 2015 αποτελούσαν το 55,4% των συνολικών δαπανών κοινωνικής προστασίας, έχοντας διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο με το 2014.

Ακολουθούν οι δαπάνες για παροχές ασθένειας, οι οποίες σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν σε 19,6%, αυξημένες κατά 8,2% σε σχέση με το 2014, και οι δαπάνες για παροχές σε επιζώντες (συντάξεις χηρείας και ορφανών), οι οποίες ανήλθαν σε 10,3%, αυξημένες κατά 3,7% σε σχέση με το 2014. Τα έσοδα για κοινωνική προστασία ανήλθαν σε 46,19 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2014. Από αυτά, το 54,8% προήλθε από ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζόμενων, ενώ περίπου το 39,4% προήλθε από συνεισφορές του κράτους.

Να σημειωθεί ότι, και βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, για το 2016 η χώρα μας κατατάσσεται στην 8η θέση ως προς τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς διαθέτει το 27% του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος έναντι 21% που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οπως βέβαια αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της Eurostat, οι υψηλές αυτές δαπάνες δεν είναι αποτελεσματικές στη μεγάλη μάζα της κοινωνίας που τις έχει πραγματικά ανάγκη. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι στην Ελλάδα σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού, της τάξης του 17,2%, ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%. Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία, με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού να είναι 40,4%, και η Ρουμανία, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 38,8%.

Στον αντίποδα, ποσοστά χαμηλότερα του 20% εμφανίζουν χώρες όπως η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%), η Δανία (16,7%) και η Ολλανδία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος και θεωρείται φτωχός, στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις και κατά συνέπεια ζει σε κατάσταση ένδειας, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας καθώς κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή